Ndryshimi mes inspektimeve të "Shtjefëni"

25 bytes removed ,  4 vjet më parë
rregullim i sintaksës
v (Goelia zhvendosi faqen Shën Shtjefni te Shtjefni: viki)
(rregullim i sintaksës)
Etimologjia: Shtjefën = kurorë, i kurorëzuar, nga greqishtja
 
Emblema: Palmë, Gurë
 
Që nga viti 560 eshtrat e tij besohet të jenë vendosur në [[Kripta|kriptën]] e [[Shën Lorenci]]t jashtë mureve të [[Roma|Romës]], pranë tij është varrosur edhe kryedhjaku roman [[Laurenci i Romës|Laurenci]].
Atëherë dymbëdhjetë Apostujt, mblodhën nxënësit duke i thënë se nuk ishte e drejtë që ata të shpërndanin kohën e tyre në “shërbimin e mensave”, duke lënë pas dore kështu predikimin e Fjalës së Hyjit dhe lutjen, për më tepër kjo detyrë duhej t’i besohej një grupi të tyre prej shtatë vetash, kështu që Apostujt të mund t’i kushtoheshin më shumë lutjes dhe shërbesës.
 
Propozimi u pranua dhe u zgjodhën, Shtjefni, njeri plot fe e [[Shpirti_i_ShenjtëShpirti i Shenjtë|Shpirt Shenjt]], pastaj Filipi, Prohori, Nikanori, Timoni, Parmeni dhe Nikolla, proselit prej Antiokisë; të gjithë Apostujt shtrinë duart; [[Kisha]] ka parë në këtë veprim themelimin e shërbesës diakonale.
 
Në nisjen e kësaj detyre, Shtjefni plot me hire dhe forcë, kryente mrekulli të mëdha mes njerëzve, duke mos u kufizuar në punën administrative por aktive edhe në predikim, mbi të gjitha mes hebrenjve të diasporës, që kalonin nëpër qytetin e shenjtë të Jerusalemit dhe që ai i kthente në fenë e Jezusit të kryqëzuar dhe të ringjallur.
 
Në kapitullin e 6, hebrenjtë helenistë duke parë numrin e madh të të kthyerve, nxitën popullin dhe akuzuan Shtjefnin se “kishte folur fjalë fyese kundër [[Moisiu|Moisiut]]t e kundër Hyjit”.
Të moshuarit dhe [[skribë]]t e kapën duke e zvarritur para Këshillit dhe me dëshmitarë të rrejshëm u akuzua: “Ky njeri vazhdimisht flet kundër Vendit të shenjtë dhe kundër Ligjit. Vërtet e dëgjuam duke thënë: ‘Jezusi Nazarenas do ta rrënojë këtë vend dhe do t’i shndërrojë traditat që na i ka lënë Moisiu”.
Pyetjes së Kryepriftit “A është ashtu?”, diakoni Shtjefën mbajti një fjalim të gjatë, më të gjatin të “Veprave të Apostujve”, në të cilin ripërshkoi Shkrimin Shenjt ku dëshmohet se Zoti kishte përgatitur përmes [[Patriark|Patriarkëve]]ëve dhe [[Profeti|profetëve]], ardhjen e të Drejtit, por Hebrenjtë ishin përgjigjur gjithmonë me ngurtësi zemre.
 
Duke iu drejtuar drejtpërdrejtë priftërinjve të Këshillit përfundoi:
 
{{Stampa:Veprat apostujve 7,51-53|[...]“O njerëz kokëfortë, me zemër e me veshë paganë! Gjithmonë i kundërshtoni Shpirtit Shenjt! Siç ishin etërit tuaj, të tillë jeni edhe ju! Cilin prej profetëve nuk e salvuan etërit tuaj? Etërit i vranë ata që paralajmëruan ardhjen e të Drejtit e të Drejtin ju tani e tradhtuat dhe e vratë; pikërisht ju, që prej duarve të engjëjve e morët Ligjin, por nuk e zbatuat!”.|Veprat apostujve|7,51-53}}
 
Ndërsa urrejtja dhe zemërimi i të pranishmëve rritej kundra tij, Shtjefni i frymëzuar nga Shpirti Shenjt, ngriti sytë drejt qiellit e tha: “Ja, po e shoh qiellin e hapur dhe Birin e njeriut në të djathtën e Hyjit”.