Ndryshimi mes inspektimeve të "Vera hungareze"

315 bytes removed ,  4 vjet më parë
rregullim i sintaksës
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Hungarian wine")
 
(rregullim i sintaksës)
== Etimologjia ==
[[Skeda:Word_for_Wine_in_European_languages.svg|right|thumb|Fjala hungareze për verën "bor" ka origjininë lindore]]
Vetëm tri gjuhë [[Evropa|europiane]] kanë fjalë për [[Vera (pije alkoolike)|verën]] që nuk rrjedhin nga [[Gjuha latine|latinishtja]]: [[Gjuha greke|greqishtja]], [[Gjuha turke|turqishtja]] dhe [[Gjuha hungareze|hungarishtja]].<ref name="Molnar">Miklós Molnár, [http://books.google.co.uk/books?id=y0g4YEp7ZrsC&pg=PA12&dq=hungarians+bor+Turkic&hl=en&ei=m_ZrTYDlG8OLhQerh_GYDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CDUQ6AEwAw#v=onepage&q=hungarians%20bor%20Turkic&f=false A concise history of Hungary], Cambridge University Press, 2001, p. 12</ref> Regjistrimet në alfabetin runik të përdorur nga hungarezët antik kanë fjalë për verën me prejardhje [[Gjuhët turkike|turkike]]. Ekzistojnë dy qind fjalë hungareze (duke e përfshirën fjalën wine) që janë me origjinë bullgaro-tukike,<ref name="Molnar">Miklós Molnár, [http://books.google.co.uk/books?id=y0g4YEp7ZrsC&pg=PA12&dq=hungarians+bor+Turkic&hl=en&ei=m_ZrTYDlG8OLhQerh_GYDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CDUQ6AEwAw#v=onepage&q=hungarians%20bor%20Turkic&f=false A concise history of Hungary], Cambridge University Press, 2001, p. 12</ref> me arsyestimin se [[hungarezët]] kanë pasur kontakt me prodhuesit e verës në Kaukazin Jugor. Kështu për shembull:
* ''Szőlő'': "rrush"
* ''Bor'': "verë"
Gjatë invazionit të [[Sylejmani I|Sulejmanit të Madhërishëm]] në fillim të shekullit 16-të, serbët sollën rrushin e kuq Kadarka në Eger. Kjo u përdor për të prodhuar atë që më vonëu quajt Gjaku i Demit, pasi që përbërsi sekret në verë që fortifikoi mbrojtësit e Egerit në vitin 1552.
 
Po ashtu gjatë okupimit turk regjioni Tokaj u bë i njohur për verërat deserte, të korrura më vonë për të inkurajuar rrënjën fisnike. Tokaji aszú përmendet në një dokument të vitit 1571, dhe u pagëzua famshëm nga [[Luigji XIV|Luisi XIV i Francës]] (1638-1715) "Vinum Regum, Rex Vinorum" - Verë e Mbretërve, Mbret i Verërave.
 
Pasi Perandoria Osmane ia dorëzoi Hungarinë austriakëve në vitin 1699, ndikimi gjerman u ndje edhe në llojshmërinë e rrushit ashtu si Blauer Portugieser. Ky ndikim u shfaq <sup class="noprint Inline-Template Template-Fact" style="white-space:nowrap;" contenteditable="false">&#x5B;''[[Wikipedia:Citim i duhur|<span title="This claim needs references to reliable sources. (November 2010)">citation needed</span>]]''&#x5D;</sup> në fillim të vitit 1730 në klasifiimin e parë botëror të vreshtave në Tokaj, bazuar në tokë, aspekt dhe prirjen e rrënjës fisnike.
'''21''' Bükk,
'''22''' Tokaj]]
Lista zyrtare e regjioneve të verës është përcaktuar nga dekreti ministror. Lista aktuale përfshin 22 regjione, të cilat grupohen nga pesë në shtatë regjione më të mëdha.<ref>{{Stampa:Cito web|url=http://www.njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=125985|title=127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről|accessdate=27 December 2012|date=27 December 2012|publisher=[[Nemzeti Jogszabálytár]]|language=Hungarian}}</ref>
; Balatoni, me nën-regjionet
* Badacsony