Ndryshimi mes inspektimeve të "Eritrea"

21 bytes added ,  4 vjet më parë
rregullim i sintaksës
(rregullim i sintaksës)
{{KUTIAEritrea}}
'''Eritrea''' ndodhet në pjesën veri-lindore të [[Afrika|Afrikës]] dhe në pjesën lindore të vendit ka dalje në [[Deti i Kuq|Detin e Kuq]]. Pjesa tjetër e Eritresë kufizohet në jug me [[Xhibuti]]n, në jug-perëndim me [[Etiopia|Etiopinë]] dhe pjesa veri-perëndimore kufizohet me [[Sudani]]n.
 
== Historia ==
== Gjeografia ==
: '''''Artikulli kryesor [[Gjeografia e Shteteve - Eritrea|Gjeografia e Eritreasë]]'''''
[[Sipërfaqja]] e përgjithshme e Eritresë është 121.320 &nbsp;km<sup>2</sup> dhe shtrihet rreth koordinatave gjeografike 15 00 '''V''', 39 00 '''L'''.
 
Eritrea ka një [[bregdeti|vijë bregdetare]] të përgjithshme 2.234 &nbsp;km në detin e Kuq në të cilin ka edhe ishuj dhe vijë kufitare tokësore 1,626 &nbsp;km.
 
[[Klima]] e Eritresë është e nxehtë, përgjatë bregdetit të detit Kuq e djerrët, në pjesë malore në brendi e lagësht (rreth 61cm61&nbsp;cm reshje shiu), në pjesët tjera malore dhe rrafshnalta është klimë gjysmë shkretinore me reshje shiu të ashpra gjatë sezonit qershor-shtator e sidomos në pjesën shkretinore përgjatë bregdetit.
 
[[Relievi]] e Eritresë në përgjithësi dominohet nga vargmalet që zgjerohen nga pjesa veri-jugore e Etiopisë. Në pjesën lindore përshkohet nga fushat shkretinore deri në bregdet dhe pjesa veriperëndimor ka një teren shkëmborë të cilat kalojnë në rrafshnalta të parregullta në pjesën jug-perëndimore. Pika më e ultë e relievit është -75 m në afërsi të [[Kulul]]-it në luginën e quajtur "Denakil" dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 3,018 metrave në vendin e quajtur "Soira", në jug-lindje të kryeqytetit [[Asmara]].
* Parlamenti :
* Ministria :
 
* [http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/3663654.stm Religious persecution in Eritrea]
* [http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/3343635.stm US condemns Eritrea over religion]