Ndryshimi mes inspektimeve të "Arti meksikan"

8.682 bytes removed ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Mexican art")
 
[[Skeda:Maize_Rivera.jpg|parapamje|291x291px|Detaje të një afresku nga [[:en:Diego_Rivera|Diego Rivera]] në [[Pallatin Kombëtar (Meksikë|Pallatin Kombëtar]].]]
'''Arti meksikan '''përbëhet nga [[Historia e arteve pamore|arte pamor]] të ndryshme që u zhvillua mbi zonën gjeografike të njohur tani si Meksikë. Zhvillimin e këtyre arteve afërsisht ndjek historinë e Meksikës, të ndarë në epokën Mesoamerikean para hispanike, periudha koloniale, më tej e ndarë me periudhën e Luftës Meksikane të Pavarësisë. Arti meksikan është gjithashtu i mbushur në shumicën e rasteve a e herë me modele të ndërlikuar.<ref name="jflam">{{Stampa:Cite news|title=Mexican Art Over Three Millennia|first=Jack|last=ver Flam|newspaper=Wall Street Journal|location=New York|date=October 9, 1990|page=20}}</ref>
 
Arti mesoamerikan është ai që prodhoj një rajon që përfshin shumë nga ajo që sot është Meksika qendrore dhe jugore, para pushtimit spanjoll të Perandorisë Aztec për një periudhë prej rreth 3.000 vjet nga 1500 p.e.s deri në 1500 e.r. Gjatë kësaj kohe, të gjitha ndikimet në prodhimin e artit ishin autoktonë, me artin e lidhur shumë me fenë dhe klasës sunduese. Kishte shumë pak dallim në mesin e artit, arkitekturës, dhe shkrimit. Pushtimi spanjoll shkoj deri në 300 vite sundim kolonial spanjoll, dhe prodhimi i arti mbeti i lidhur me fenë—pjesa më e madhe e artit ishte e lidhur me ndërtimin dhe dekorimin e kishave, por arti laik u zgjerua në shekullin e tetëmbëdhjetë, veçanërisht piktura casta, portretet, dhe piktura historike. Pothuajse i gjitha arti i prodhuar ishte në traditën Evropiane, në periudhën e vonshme koloniale artistë u trajnuan në [[:en:Academy_of_San_Carlos|Akademinë e San Carlos]], por elementet autoktonë mbetën, duke filluar një akt balancues të vazhdueshëm në mes të traditave evropiane dhe autoktonë.<ref name="paz">Paz, 1987 p.301.</ref>
 
Pas Pavarësisë, arti mbeti e fuqishëm në stilin evropian, por tema autoktone u shfaqën në vepra madhore pasi Meksika e pavarur kërkonte të bëhet dallimi i vetvetes nga e kaluara e saj koloniale spanjolle. Kjo preferencë për elemente autoktone vazhdoi në gjysmën e parë të shekullit të 20-të, me [[:en:Mexican_muralism|Realizmin Socialist ose Lëvizja Murale Meksikane]] e udhëhequr nga artistë të tillë si [[:en:Diego_Rivera|Diego Rivera]], [[:en:David_Alfaro_Siqueiros|David Alfaro Siqueiros]], [[:en:José_Clemente_Orozco|José Clemente Orozco]], dhe [[:en:Fernando_Leal_(artist)|Fernando Leal]], të cilët ishin ngarkuar nga qeveria e post-[[:en:Mexican_Revolution|Revolucionit Meksikan]] që të krijojnë një tregim vizual të historisë dhe kulturës meksikane.
 
Forca e kësaj lëvizje artistike ishte e tillë që ajo preku teknologjitë e sapo shpikura, të tilla si fotografia dhe kinemaja, dhe fuqimisht e promovuan artin dhe vepra artizanale popullore si pjesë e identitetit të Meksikës. Që nga vitet 1950, Arti Meksikan ka lënë anash stilin mural dhe ka qenë e më të globalizuar, duke integruar elementë nga Azia, me artistë dhe filma meksikanë që kanë një ndikim në skenën globale.
=== E përgjithshme – Arti i Amerikës latine ===
* Ades, Dawn. ''Art in Latin America: The Modern Era, 1820–1980''. New Haven: Yale University Press 1989.
* {{cite book | author=Baddeley, Oriana & Fraser, Valerie | year=1989 | title= Drawing the Line: Art and Cultural Identity in Contemporary Latin America | publisher= Verso |location= London|isbn= 0-86091-239-6}}
* {{Stampa:Cite book|title=Drawing the Line: Art and Cultural Identity in Contemporary Latin America|publisher=Verso|year=1989|isbn=0-86091-239-6|location=London|author=Baddeley, Oriana & Fraser, Valerie}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Drawing the Line: Art and Cultural Identity in Contemporary Latin America''. London: Verso. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;0-86091-239-6.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.au=Baddeley%2C+Oriana+%26+Fraser%2C+Valerie&rft.btitle=Drawing+the+Line%3A+Art+and+Cultural+Identity+in+Contemporary+Latin+America&rft.date=1989&rft.genre=book&rft.isbn=0-86091-239-6&rft.place=London&rft.pub=Verso&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span> CS1 maint: Multiple names: authors list (link)
* Alcalá, Luisa Elena and Jonathan Brown. ''Painting in Latin America: 1550–1820''. New Haven: Yale University Press 2014.
* Anreus, Alejandro, Diana L. Linden, and Jonathan Weinberg, eds. ''The Social and the Real: Political Art of the 1930s in the Western Hemisphere''. University Park: Penn State University Press 2006.
* Craven, David. ''Art and Revolution in Latin America, 1910–1990''. New Haven: Yale University Press 2002.
* Dean, Carolyn and Dana Leibsohn, "Hybridity and Its Discontents: Considering Visual Culture in Colonial Spanish America," ''Colonial Latin American Review'', vol. 12, No. 1, 2003.
* {{cite book | author=delConde, Teresa | year=1996 | title= Latin American Art in the Twentieth Century | publisher= Phaidon Press Limited |location= London|isbn= 0-7148-3980-9}}
* {{Stampa:Cite book|title=Latin American Art in the Twentieth Century|publisher=Phaidon Press Limited|year=1996|isbn=0-7148-3980-9|location=London|author=delConde, Teresa}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Latin American Art in the Twentieth Century''. London: Phaidon Press Limited. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;0-7148-3980-9.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.au=delConde%2C+Teresa&rft.btitle=Latin+American+Art+in+the+Twentieth+Century&rft.date=1996&rft.genre=book&rft.isbn=0-7148-3980-9&rft.place=London&rft.pub=Phaidon+Press+Limited&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
* Donahue-Wallace, Kelly. ''Art and Architecture of Viceregal Latin America, 1521–1821''. Albuquerque: University of New Mexico Press 2008.
* {{cite book | author=Fernández, Justino | year=1965 | title=Mexican Art | publisher=
* {{Stampa:Cite book|title=Mexican Art|publisher=Spring Books|year=1965|location=Mexico D.F.|author=Fernández, Justino}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Mexican Art''. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">Mexico D.F.: Spring Books.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.au=Fern%C3%A1ndez%2C+Justino&rft.btitle=Mexican+Art&rft.date=1965&rft.genre=book&rft.place=Mexico+D.F.&rft.pub=Spring+Books&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
Spring Books|location=Mexico D.F.}}
* Frank, Patrick, ed. ''Readings in Latin American Modern Art''. New Haven: Yale University Press 2004.
* Goldman, Shifra M. ''Dimensions of the Americas: Art and Social Change in Latin America and the United States''. Chicago: University of Chicago Press 1994.
* Museum of Modern Art, ''Twenty Centuries of Mexican Art''. New York: Museum of Modern Art 1940.
* Oles, James. ''Art and Architecture in Mexico''. London: Thames & Hudson 2013.
* {{cite book |last1=Paz |first1=Octavio |others=Helen Lane (translator) |title= Essays on Mexican Art |year=1987 |publisher= Harcourt Brace and Company |location=New York |isbn=0-15-129063-6 }}
* {{Stampa:Cite book|title=Essays on Mexican Art|publisher=Harcourt Brace and Company|others=Helen Lane (translator)|year=1987|isbn=0-15-129063-6|location=New York|last1=Paz|first1=Octavio}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Essays on Mexican Art''. Helen Lane (translator). New York: Harcourt Brace and Company. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;0-15-129063-6.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.aufirst=Octavio&rft.aulast=Paz&rft.btitle=Essays+on+Mexican+Art&rft.date=1987&rft.genre=book&rft.isbn=0-15-129063-6&rft.place=New+York&rft.pub=Harcourt+Brace+and+Company&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
* {{cite book |editor1-first=José Luis |editor1-last=Rosas |title= Historia del Arte Mexicano |trans_title=History of Mexican Art |volume=1 |year=1982 |publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV |location=Mexico City |language=Spanish |isbn=968-32-0199-7 }}
* {{Stampa:Cite book|title=Historia del Arte Mexicano|publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV|year=1982|isbn=968-32-0199-7|volume=1|location=Mexico City|language=Spanish|trans_title=History of Mexican Art|editor1-first=José Luis|editor1-last=Rosas}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Historia del Arte Mexicano'' &#x5B;''History of Mexican Art''&#x5D; (in Spanish) '''1'''. Mexico City: SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;968-32-0199-7.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.btitle=Historia+del+Arte+Mexicano&rft.date=1982&rft.genre=book&rft.isbn=968-32-0199-7&rft.place=Mexico+City&rft.pub=SALVAT+Mexicana+de+Ediciones+SA+de+CV&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
* {{cite book |editor1-first=José Luis |editor1-last=Rosas |title= Historia del Arte Mexicano |trans_title=History of Mexican Art |volume=2 |year=1982 |publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV |location=Mexico City |language=Spanish |isbn=968-32-0220-9}}
* {{Stampa:Cite book|title=Historia del Arte Mexicano|publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV|year=1982|isbn=968-32-0220-9|volume=2|location=Mexico City|language=Spanish|trans_title=History of Mexican Art|editor1-first=José Luis|editor1-last=Rosas}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Historia del Arte Mexicano'' &#x5B;''History of Mexican Art''&#x5D; (in Spanish) '''2'''. Mexico City: SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;968-32-0220-9.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.btitle=Historia+del+Arte+Mexicano&rft.date=1982&rft.genre=book&rft.isbn=968-32-0220-9&rft.place=Mexico+City&rft.pub=SALVAT+Mexicana+de+Ediciones+SA+de+CV&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
* {{cite book |editor1-first=José Luis |editor1-last=Rosas |title= Historia del Arte Mexicano |trans_title=History of Mexican Art |volume=3 |year=1982 |publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV |location=Mexico City |language=Spanish |isbn=968-32-0221-7}}
* {{Stampa:Cite book|title=Historia del Arte Mexicano|publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV|year=1982|isbn=968-32-0221-7|volume=3|location=Mexico City|language=Spanish|trans_title=History of Mexican Art|editor1-first=José Luis|editor1-last=Rosas}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Historia del Arte Mexicano'' &#x5B;''History of Mexican Art''&#x5D; (in Spanish) '''3'''. Mexico City: SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;968-32-0221-7.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.btitle=Historia+del+Arte+Mexicano&rft.date=1982&rft.genre=book&rft.isbn=968-32-0221-7&rft.place=Mexico+City&rft.pub=SALVAT+Mexicana+de+Ediciones+SA+de+CV&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
* {{cite book |editor1-first=José Luis |editor1-last=Rosas |title= Historia del Arte Mexicano |trans_title=History of Mexican Art |volume=4 |year=1982 |publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV |location=Mexico City |language=Spanish |isbn=968-32-0222-5 }}
* {{Stampa:Cite book|title=Historia del Arte Mexicano|publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV|year=1982|isbn=968-32-0222-5|volume=4|location=Mexico City|language=Spanish|trans_title=History of Mexican Art|editor1-first=José Luis|editor1-last=Rosas}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Historia del Arte Mexicano'' &#x5B;''History of Mexican Art''&#x5D; (in Spanish) '''4'''. Mexico City: SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;968-32-0222-5.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.btitle=Historia+del+Arte+Mexicano&rft.date=1982&rft.genre=book&rft.isbn=968-32-0222-5&rft.place=Mexico+City&rft.pub=SALVAT+Mexicana+de+Ediciones+SA+de+CV&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
* {{cite book |editor1-first=José Luis |editor1-last=Rosas |title= Historia del Arte Mexicano |trans_title=History of Mexican Art |volume=5 |year=1982 |publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV |location=Mexico City |language=Spanish |isbn=968-32-0237-3}}
* {{Stampa:Cite book|title=Historia del Arte Mexicano|publisher=SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV|year=1982|isbn=968-32-0237-3|volume=5|location=Mexico City|language=Spanish|trans_title=History of Mexican Art|editor1-first=José Luis|editor1-last=Rosas}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Historia del Arte Mexicano'' &#x5B;''History of Mexican Art''&#x5D; (in Spanish) '''5'''. Mexico City: SALVAT Mexicana de Ediciones SA de CV. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;968-32-0237-3.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.btitle=Historia+del+Arte+Mexicano&rft.date=1982&rft.genre=book&rft.isbn=968-32-0237-3&rft.place=Mexico+City&rft.pub=SALVAT+Mexicana+de+Ediciones+SA+de+CV&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
* Vargas Lugo, Elisa. ''Estudio de pintura colonial hispanoamericana''. Mexico City: UNAM 1992.
* Zavala, Adriana. ''Becoming Modern, Becoming Tradition: Women, Gender and Representation in Mexican Art''. State College: Penn State University Press 2010.
 
=== Arti para-hispanik ===
* {{cite book |title= Stories in Red and Black : Pictorial Histories of the Aztecs and Mixtecs. |last=Boone |first=Elizabeth Hill |year=2000 |publisher= University of Texas Press |location=Austin, Texas |isbn= 978-0-292-70876-1 |page=28 }}
* {{Stampa:Cite book|title=Stories in Red and Black : Pictorial Histories of the Aztecs and Mixtecs.|last=Boone|first=Elizabeth Hill|publisher=University of Texas Press|year=2000|isbn=978-0-292-70876-1|location=Austin, Texas|page=28}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''Stories in Red and Black : Pictorial Histories of the Aztecs and Mixtecs''. Austin, Texas: University of Texas Press. p.&nbsp;28. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;978-0-292-70876-1.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.aufirst=Elizabeth+Hill&rft.aulast=Boone&rft.btitle=Stories+in+Red+and+Black+%3A+Pictorial+Histories+of+the+Aztecs+and+Mixtecs.&rft.date=2000&rft.genre=book&rft.isbn=978-0-292-70876-1&rft.pages=28&rft.place=Austin%2C+Texas&rft.pub=University+of+Texas+Press&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
* Klein, Cecilia. "Visual Arts: Mesoamerica". ''Encyclopedia of Mexico''. Chicago: Fitzroy Dearborn 1997, pp. 1539–1552.
* Miller, Mary Ellen. ''The Art of Mesoamerica: From Olmecs to Aztecs''. London: Thames & Hudson 2012.
* Peterson, Jeanette, ''The Paradise Garden Murals of Malinalco: Utopia and Empire in Sixteenth-Century Mexico''. Austin: University of Texas Press 1993.
* Pierce, Donna, ed. ''Exploring New World Imagery''. Denver: Denver Museum of Art 2005.
* {{cite book | author=Reyes-Valerio, Constantino | year=2000 | title=Arte Indocristiano, Escultura y pintura del siglo XVI en México. | url=http://www.azulmaya.com/indocristiano/index.php | publisher=
* {{Stampa:Cite book|url=http://www.azulmaya.com/indocristiano/index.php|title=Arte Indocristiano, Escultura y pintura del siglo XVI en México.|publisher=Instituto Nacional de Antropología e Historia Consejo Nacional para la Cultura y las Artes|year=2000|isbn=970-18-2499-7|location=Mexico D.F.|language=es|author=Reyes-Valerio, Constantino}}<cite class="citation book" contenteditable="false">[http://www.azulmaya.com/indocristiano/index.php ''Arte Indocristiano, Escultura y pintura del siglo XVI en México.''] (in Spanish). Mexico D.F.: Instituto Nacional de Antropología e Historia Consejo Nacional para la Cultura y las Artes. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;970-18-2499-7.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.au=Reyes-Valerio%2C+Constantino&rft.btitle=Arte+Indocristiano%2C+Escultura+y+pintura+del+siglo+XVI+en+M%C3%A9xico.&rft.date=2000&rft.genre=book&rft_id=http%3A%2F%2Fwww.azulmaya.com%2Findocristiano%2Findex.php&rft.isbn=970-18-2499-7&rft.place=Mexico+D.F.&rft.pub=Instituto+Nacional+de+Antropolog%C3a+e+Historia+Consejo+Nacional+para+la+Cultura+y+las+Artes&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
Instituto Nacional de Antropología e Historia Consejo Nacional para la Cultura y las Artes|location=Mexico D.F. | isbn= 970-18-2499-7 |language=es}}
* Robertson, Donald. ''Mexican Manuscript Painting of the Early Colonial Period''. New Haven: Yale University Press 1959.
* Schreffler, Michael. "Visual Arts: Sixteenth Century." ''Encyclopedia of Mexico''. Chicago: Fitzroy Dearborn 1997, pp.1553-1558.
* Sebastián, Santiago. ''Iconografía e iconología del arte novohispano''. Mexico City: Azabache 1992.
* Toussaint, Manuel. ''Colonial Art in Mexico'', edited and translated by Elizabeth Wilder Weismann. Austin: University of Texas Press 1967.
* Tovar de Teresa, Guillermo. ''Pintura y escultura en Nueva España, 1557–1640''. Mexico City: Fundación Mexicana para la Educación Ambienttal and Radioprogramma de México'' 1992.''
* Widdifield, Stacie G. "Visual Arts: Eighteenth- and Nineteenth-Century Academic Art." ''Encyclopedia of Mexico''. Chicago: Fitzroy Dearborn 1997, pp. 1568–1576.
 
* Fernández, Justino. ''El arte del siglo XIX''. Mexico City: UNAM-IIE 1967.
* García Barragán, Elisa. ''El pintor Juan Cordero: Los días y las obras''. Mexico City: UNAM 1984.
* ''Pintores mexicanos del siglo XIX''. Mexico City: Museo de san Carlos''. Instituto Nacional de Bellas Artes (INBA) 1985.''
* Ramírez, Fausto. "Vertientes nacionalistas en el modernismo." In ''El nacionalismo y el arte mexicano''. Mexico City: UNAM 1986.
* Rodríguez Prampolini, Ida. ''La crítica de arte en el siglo XIX''. 3 vols. Mexico City: UNAM 1964.
* Flores, Tatiana. ''Mexico's Revolutionary Avant-Gardes: From Estridentismo to ¡30-30!''. New Haven: Yale University Press 2013.
* Folgarait, Leonard. ''Mural Painting and Social Revolution in Mexico, 1920–1940''. Cambridge: Cambridge University Press 1998.
* {{cite book |last1=Gallo |first1=Ruben |title= New Tendencies in Mexican Art : The 1990s. |year=2004 |publisher= Palgrave Macmillan |location=Gordonsville, VA |isbn= 978-1-4039-6100-6 }}
* {{Stampa:Cite book|title=New Tendencies in Mexican Art : The 1990s.|publisher=Palgrave Macmillan|year=2004|isbn=978-1-4039-6100-6|location=Gordonsville, VA|last1=Gallo|first1=Ruben}}<cite class="citation book" contenteditable="false">''New Tendencies in Mexican Art : The 1990s''. Gordonsville, VA: Palgrave Macmillan. </cite><cite class="citation book" contenteditable="false">[[ISBN]]&nbsp;978-1-4039-6100-6.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.aufirst=Ruben&rft.aulast=Gallo&rft.btitle=New+Tendencies+in+Mexican+Art+%3A+The+1990s.&rft.date=2004&rft.genre=book&rft.isbn=978-1-4039-6100-6&rft.place=Gordonsville%2C+VA&rft.pub=Palgrave+Macmillan&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook" contenteditable="false">&nbsp;</span>
* García Ponce, Juan. ''Nueve Pintores Mexicanos''. Mexico City: Era 1968,
* Gilbert, Courtney. "Visual Arts: 1920–45, Art Outside the Revolutionary Tradition." ''Encyclopedia or Mexico''. Chicago: Fitzroy Dearborn 1997, pp. 1584–1590.
* Casanova, Rosa and Adriana Konzevik. ''Mexico: A Photographic History''. Mexico City: INAH/RM 2007.
* Casasola, Gustavo. ''Historia gráfica de la Revolución Mexicana''. 4 volumes. Mexico City: Trillas 1960.
* <cite class="citation{{Cite thesis">Cuevas-Wolf, Cristina;|degree=PhD Werckmeister, Otto Karl (1997). </cite><cite class|title="citation thesis">''Indigenous cultures, leftist politics and photography in Mexico from 1921 to 1940'' (PhD thesis). Northwestern University. </cite><cite class|author="citation thesis">Docket 9814199.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.au=Cuevas-Wolf%2C+, Cristina%3B+; Werckmeister%2C+, Otto+ Karl&rft.date |year=1997&rft.degree=PhD&rft.inst |publisher= Northwestern+ University&rft.title |docket=Indigenous+cultures%2C+leftist+politics+and+photography+in+Mexico+from+1921+to+1940&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Adissertation">&nbsp;</span> CS1 maint: Multiple names: authors list9814199 (link)}}
* Debroise, Olivier. ''Mexican Suite: A History of Photography in Mexico''. Translated by Stella de Sá Rego. Austin: University of Texas Press 2001.
* Ferrer, Elizabeth. ''A Shadow Born of Earth: Mexican Photography''. New York: Universe Publishing 1993.
* Yampolsky, Mariana. ''The Edge of Time: Photographs of Mexico''. Austin: University of Texas Press 1998.
* Ziff, Trisha, ed. ''Between Worlds: Contemporary Mexican Photography''. New York: Impressions 1990.
 
=== Kinema ===
* de los Reyes, Aurelio. "Motion Pictures: 1896-1930." ''Encyclopedia of Mexico''. Chicago: Fitzroy Dearborn 1997, pp. 957-964.
* Pick, Zuzana M. ''Constructing the Image of the Mexican Revolution: Cinema and the Archive''. Austin: University of Texas Press 2010.
* Ramírez Berg. Charles. ''Cinema of Solitude: A Critical Study of Mexican Film, 1967–1983''. Austin: University of Texas Press 1992.
* {{Cite thesis |degree=PhD |title=Ruins and riots: Transnational currents in Mexican cinema |author= Strayer, Kirsten; Landy, Marcia |year=2009 |publisher= University of Pittsburgh |docket=3400463 }}
* <cite class="citation thesis">Strayer, Kirsten; Landy, Marcia (2009). </cite><cite class="citation thesis">''Ruins and riots: Transnational currents in Mexican cinema'' (PhD thesis). University of Pittsburgh. </cite><cite class="citation thesis">Docket 3400463.</cite><span class="Z3988" title="ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info%3Asid%2Fen.wikipedia.org%3AMexican+art&rft.au=Strayer%2C+Kirsten%3B+Landy%2C+Marcia&rft.date=2009&rft.degree=PhD&rft.inst=University+of+Pittsburgh&rft.title=Ruins+and+riots%3A+Transnational+currents+in+Mexican+cinema&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Adissertation">&nbsp;</span> CS1 maint: Multiple names: authors list (link)
 
=== Arte të njohura ===
* López, Rick. ''Crafting Mexico: Intellectuals, Artisans, and the State after the Revolution''. Durham: Duke University Press 2010.
* McQuade, Margaret Connors. ''Talavera Poblana: Four Centuries of a Mexican Ceramic Tradition''. New York 1999.
{{Refend}}<!-- END biblio format style -->
 
== Referencat ==