Ndryshimi mes inspektimeve të "Arti meksikan"

1.368 bytes added ,  4 vjet më parë
[[File:Bonampak painting2.jpg|thumb|300px|Një mural Maya [[Bonampak]], shekulli i VIII es.]]
Arti para-hispanik i Meksikës i takon rajonit kulturor të njohur si [[Mesoamerica|Mesoamerika]], e cila përafërsisht korrespondon me Meksikën qendrore në në [[Amerika Qendrore|Amerikën Qendrore]],<ref name="salvatvol1p4">Rosas Volume 1, p.4.</ref> përfshin tre mijë vjet nga 1500 pes në 1500 es në përgjithësi e ndarë në tri periudha: Para klasike, klasike dhe pas klasike.<ref name="salvatvol1p11">Rosas Volume 1, p.11.</ref> Kultura e parë dominuese Mesoamerikane ishte ajo e [[Olmec]]ëve, e cila arriti kulmin me rreth viteve 1200 pes. Olmekët kanë origjinë nga ajo që është e lidhur me Mesoamerikën, të tilla si shkrim hieroglifik, kalendar, përparimet e para në astronomi, skulpturë monumentale (kokat Olmec) dhe punimeve dekorative ''"jade"'''.<ref name="pazp38">Paz, 1987 p.38.</ref>
 
<gallery>
File:Olmec Head No. 1.jpg|Koka Olmec No.1, 1200–900 p.e.s
File:Las Limas Monument 1 (O Cadena).jpg|[[Las Limas Monument 1]], nga 1000 deri 600 p.e.s
File:WLA metmuseum Olmec Jadeite Mask 3.jpg|Maskë ''Olmec jadeite'', nga 1000 deri 600 p.e.s
File:Chupicuaro statuette Louvre 70-1998-3-1.jpg|Statuja [[Chupicuaro]] në Louvre, nga 600 deri 200 p.e.s
File:Coati LACMA M.86.296.155.jpg|Kafshë nga qeramika, nga [[Colima]], 200 p.e.s deri 500 e.s
File:Tepantitla Mountain Stream mural Teotihuacan (Luis Tello).jpg| Detaje nga "murali më Tepantitla", Teotihuacán, 100 p.e.s deri 700 e.s
File:Teotihuacán - Tripod Vase - Walters 482769 - Profile.jpg|Enë trekëmbësh nga Teotihuacán, 250 deri 600 e.s
File:K'inich Janaab Pakal I.jpg|Koka prej gipsi e [[K'inich Janaab Pakal I]] (603-683 e.s), sunduesi i Palenque.
File:Labna 01.JPG|Skulptura e [[Chaac]], pjesë e fasadës të një ndërtese në [[Labna]], 600 deri 900 e.s
File:Jar p1070229.jpg|Kavanoza nga [[Casas Grandes]], nga shekulli XII deri në shk. e XV
File:Codex Zouche-Nuttall, page 20.jpg| Detaje nga [[Codex Zouche-Nuttall]], nga shekulli XIV deri në shk. e XV
File:Monolito de la Piedra del Sol.jpg| [[Aztec calendar stone|Guri diellor]] Aztec, fillimi i shk. XVI, i paraqitur në [[Muzeu Kombërat i Antropologjisë|Muzeun Kombëtar të Antropologjisë]], [[Mexico City]]
</gallery>
 
== Periudha koloniale, 1521-1821 ==