Ndryshimi mes inspektimeve të "Kanceri"

364 bytes added ,  4 vjet më parë
Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 217.73.143.197) dhe riktheu rishikimin 1529679 nga Mr. Pseudo
(mmmm)
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 217.73.143.197) dhe riktheu rishikimin 1529679 nga Mr. Pseudo)
{{për përmirësim}}
 
'''Kanceri''' është një term i përgjithshëm që përdoret për një grup me më tepër se 100 sëmundje të cilat mund të prekin çdo pjesë të organizmit. Terma të tjerë sinonime që përdoren janë tumori dhe neoplazma. Kanceri njihet si rritje e pakontrolluar e qelizave qe prodhojnë 1 tumor ose neoplazme. Qelizat e kancerizuara humbasin specializimin e indit qe i përkasin dhe nuk i përgjigjen mekanizmave te kontrollit qe normalisht e kufizojnë nndaljen e qelizave.
Kanceri mund te kaloje nga forma primare e tumorit ne formën sekondare te tij ne një proces qe ndryshe quhet "METASTAZ". Fjala "tumor" rrjedh nga gjuha latine... TUMORE--ënjtje, gjunge, fryerje.
Prodhohet nga shumimi jonormal i qelizave përmes procesit te ndarjes mitotike te qelizave.
 
Tumoret zakonisht klasifikohen ne këto grupe :
#) BENINJE : kur ato kane rritje te ngadalte dhe kane një lokalizim te kufizuar specifike. Si shembull mund te merren : Nishanet, Nejset ETJ.
#) MALINJE : nga latinishtja Malingnens-me veprim te keq ; Kur ato rriten shpejt dhe formoje Metastaza. Këto tumore ndërhyje ne funksionin normal te organeve ne te cilat ato janë lokalizuar duke shkaktuar shpesh edhe Vdekje.