Ndryshimi mes inspektimeve të "Gratë në Kroaci"

396 bytes removed ,  3 vjet më parë
rregullim i sintaksës
(rregullim i sintaksës)
Sipas regjistrimit kroat të vitit 2011, në Kroaci ka 2,218,554 gra, nga një popullsi totale prej 4,284,889.<ref><cite class="citation web">[http://www.dzs.hr/Eng/censuses/census2011/results/htm/E01_01_01/e01_01_01.html "Population by Age and Sex, by Settlements, 2011 Census"]. </cite></ref>
 
Raporti gjinor i popullsisë është 1.06 meshkuj per 1 femër në lindje dhe deri në 14 vjeç, dhe 0.99 meshkuj për 1 femër të moshave ndërmjet 15 dhe 64 vjeç. Por në moshat mbi 64 raporti është 0.64 e meshkuj për 1 femër. Raporti për popullsinë e përgjithshme është 0.93 meshkujt per 1 femër.<ref name="CIA">{{Stampa:Cito web|url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hr.html|title=World Factbook|accessdate=9 September 2011|publisher=[[Central Intelligence Agency]]}}</ref> jetëgjatësia për gratë në Kroaci është 80.1 vjet (2012).
 
Në vitin 2009, kishte 44,577 lindje në Kroaci, me përbërje prej 22,877 meshkuj dhe 21,700 femra. Pothuajse të gjithë lindjet janë kryer në objektet mjekësore; vetëm 34 lindje kanë ndodhur në vende të tjera. Nga numri i përgjithshëm, 38,809 fëmijët e lindur në martesë ose brenda 300&#x20; ditësh pas përfundimit të martesës, dhe mosha mesatare e nënave në lindje të fëmijës së tyre të parë ishte 27&#x20; vjet e 5&#x20; muaj.<ref name="CIA">{{Stampa:Cito web|url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hr.html|title=World Factbook|accessdate=9 September 2011|publisher=[[Central Intelligence Agency]]}}</ref>
 
Në vitin 2014, gjithsej ka qenë një total prej 1.342&#x20; milion të punësuar, me 46% të numrit ishin gra.<ref name="ReferenceA"><cite class="citation book">Ostroški, Ljiljana, ed. </cite></ref>
 
Në vitin 2013, shkaku kryesor i vdekjes së grave në Kroaci ishte sëmundja e sistemit të qarkullimit të gjakut në 54.3%, e ndjekur nga tumoret 23.6%. Shkaqe të tjera të vdekjes ishin nga lëndimeve, helmimet dhe shkaqet e jashtme (4.3%), sëmundje të sistemit të frymëmarrjes (3.5%), sëmundjet e sistemit të tretjes (3.3%), dhe sëmundjet endokrine, të ushqyeshmërisë dhe metabolike (2.8%).<ref><cite classname="citation bookReferenceA">Ostroški, Ljiljana, ed. </cite></ref>
 
== Gra shkuara kroate ==
Historia e Kroacisë regjistron disa gra të shquara kroate.
 
[[Jelena_Nelipčić|Jelena Nelipčić]] ishte Mbretëresha e [[Kingdom_of_BosniaKingdom of Bosnia|Bosnjës]]. [[Beatrice_de_FrangepanBeatrice de Frangepan|Beatrica Frankopan]] ishte fisnike, dhe nga martesa një trashëgimtare e [[Hunyad_CastleHunyad Castle|Kështjellës Hunyad]]. [[Ana_Katarina_Zrinska|Ana Katarina Zrinska]], gjithashtu nga familja Frankopan, ishte një fisnike, që mbahet mend si një mbrojtëse e arteve, shkrimtare dhe patriot. Vajza e saj, [[Ilona_ZrínyiIlona Zrínyi|Jelena Zrinski]], konsiderohet një heroine kombëtare. Një tjetër grua shquar kroate në historinë politike ishte [[Savka_Dabčević-Kučar|Savka Dabčević-Kučar]], e cila u bë një nga politikanet kroate më me ndikim e regjimit komunist, dhe u bë  Kryeministrja e 5-të e Kroacisë, dhe Kryeministrja e parë femër e Kroacisë.
 
Në art, [[Ivana_Brlić-Mažuranić|Ivana Brlić-Mažuranić]] mbahet mend si shkrimtarja për fëmijë më e mirë kroate. [[Slava_Raškaj|Slava Raškaj]] ishte një piktore që konsiderohen piktorja më e madhe me ngjyra uji e fundit të shekullit XIX dhe fillimit të shekullit të XX. [[Dora_Pejačević|Dora Pejačević]] ishte një nga kompozitorët që futi këngën orkestrale në muzikën kroate, ndërsa [[Paula_von_Preradović|Paula von Preradović]] shkroi vargjet e [[Himni kombëtar|himnit kombëtar]] të [[Austria|Austrisë]],  ''"Land der Berge, Land am Strome"''.
 
== Statusi ligjor ==
Barazia gjinore është pjesë e Nenit 3 të Kushtetutës së Kroacisë.
 
Avokati i Popullit për Barazi Gjinore, dhe një Zyrë për Barazi Gjinore ka ekzistuar që nga viti 2003.<ref>{{Stampa:Cite journal|language=Croatian|journal=[[Narodne novine]]|issue=116/2003|title=Zakon o ravnopravnosti spolova|date=14 July 2003|author=[[Croatian Parliament]]|url=http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/306173.html}}</ref>
 
[[E drejta e grave për të votuar]] u paraqit kur [[Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë|Jugosllavia e dytë]] u formua në vitin 1945.