Ndryshimi mes inspektimeve të "Njëqindkëmbëshi"

rregullim i sintaksës
(rregullim i sintaksës)
*[[Linotaeniidae]]
}}
'''Njëqindëkëmbëshi''', njohur edhe si '''Centripedies''', ''(nga [[gjuha latine|latinishtja]] prefiksi centi-, "njëqind", dhe [[gjuha greke|greqiashtja]] ποδός ''podos'', "këmbë")'', është insekt që bën pjesë në grupin '''Litobida''' dhe në familjen '''Litobidi''' me lloje të ndryshme ku më i njohuri është njëqindkëmbëshi i zakonshëm ose ''Lithobius forficatus''. Është inskt me trup të gjatë dhe të pajisur me shumë këmbë, i aftë në lëvizje shpejta e të shkathëta. Gjendet në zonat e ngrohta të Euroazisë e të Amerikës. Familja nuk është e pranishme në Australi dhe në pjesën më të madhe të Amerikës Jugore dhe Afrikës.
 
== Përshkrimi fizik ==
!Gjatësia
|-
|5-40 5–40 mm sipas llojeve
|-
!Numuri i Këmbëve
|Deri 6 vjet
|}
Në trupin e tij të gjatë prej 20-30 20–30 mm vihen re antenat e gjata dhe të mëndafshta të cilat janë organet e ndjeshmërisë së njëqindkëmbëshit, të cilat regjistrojnë lëvizjet dhe aromat e prodhuara nga gjahu i tij. ndërsa syri kap vetëm dritën, dhe disa lloje të guvave janë qorr. Aparati i gojës është i ndërtuar nga tre palë "mashash". Dy palë shërbejnë për të afruar ushqimin në goje, ndërsa e treta shërben si instrument prerës.
 
Aparati helmues gjendet në segmentin e qafës dhe ky është i ndërtuar nga dy ''masha'' që janë të kthyera dhe të mprehta, dhe të lidhura me gjëndrat e helmit.
Këmbët ndodhen secila në çdo segment të trupit të tij, të cilat janë të gjata e shumë të nyjëzuara. Anëtarët e familjes ''Litobidi'' kanë gjithsej 15 palë këmbë. Në se një njëqindkëmbësh humb një nyje të këmbëve, është në gjendje ta rigjeneroje atë. Palët e fundit të këmbëve del mbrapa më tej fundit të bishtit të tij dhe nuk përdoret për të ecur. Në fakt ka një rol tjetër strategjik, janë një palë antenash te pasme.
 
Duke përshkruar me një shpejtësi të madhe terrenin dhe me një shkathtësi të veçantë, njëqindkëmbëshi sulmon çdo insekt i vogël që antenat arrijnë të kapin. Lloji i njëqindkëmbëshve më të gjatë në botë arrin një gjatësi prej 30  cm, dhe gjuan kafshë të madhësisë së minjve ose bretkosa.
 
== Në natyrë ==