Dallime mes rishikimeve të "Mareci"

1.571 bytes added ,  5 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{Fshat (Kosova)
|Fshati = Mareci
|Nofka =
|Moto =
|Flamuri_figura =
|Flamuri_artikulli =
|Stema_figura =
|Stema_artikulli =
|Stema_gjerësia =
|Pamje =
|Përshkrimi i pamjes =
 
<!--Administrimi-->
|Shteti = Kosova
|Rajoni = [[Rajoni i Prishtinës|Prishtina]]
|Komuna = [[Prishtinë]]
 
<!--Statistika dhe Transporti-->
|Lartësia =
|Themelimi =
|Vendasit =
|Sipërfaqja =
|Zona Kohore = [[Zona Kohore e Evropës Qendrore|ZKEQ]] ([[UTC+1]])
|Ora Verore = [[Ora Verore e Evropës Qendrore|OVEQ]] ([[UTC+2]])
|Kodi Postal = {{{Kodi Postal|}}}
|Prefiksi = {{#if: {{{Prefiksi|}}}| <small>(+381)</small> {{{Prefiksi|}}} }}
|Targa e automjeteve =
 
<!--Demografia-->
|Popullsia =
|Dendësia =
 
<!--Harta-->
|Harta_foto =
|përshkrimi_harta =
|harta_gjerësi = 255
|harta = Kosova
<!--Koordinatat Mënyra #1-->
| gjer_g= | gjer_m= | gjer_s= | gjer_dr =N
| gjat_g= | gjat_m= | gjat_s= | gjat_dr =E
<!--Koordinatat Mënyra #2-->
|gjerësia =
|gjatësia =
|WebFaqja =
}}
'''Mareci''' është një vendbanim në komunën e [[Prishtinë]]s, [[Kosovë]].
{{joref}}
HISTORI E SHKURTË PËR MARECIN
 
Hafuzi ligjeronte rrjedhshëm e pë r mrekulli.Ai na nxiste që ti dërgojmë t ë rinjët në shkollë për ti bërë konkurrencë armikut me dije.
Në oborrin e Xhamis ka ekzistuar mejtepi-mësojtorja ku kan mësuar shumë gjenerata Mësimet Islame këtu kanë mësuar Sheqir Pacolli,Isa, Babai i Behxhetit Pacollit,Jusuf Pacolli, Bejtë Vitia Musli Vitia Ramiz Gërbeshi etj. Ky i fundit bëhet edhe mësues i mësim-besimit e më vonë por edhe Imam i kësaj Xhamie gjatë viteve 90- 2001.
Me vonë kjo mësojtore shërbeu edhe për shkollë laike pra është shëndrruar në shkollë fillore ku kanë mbajtur mësim dy gjeneratat e para .Prej mësuesvë ishin Isuf Shala nga Drenica ,Hamza i Vakovcit Halim Vitia Zen Dediqi i Siqevës.dhe Isak Shema…
Shkolla pastaj u bartë më poshtë në lokale të reja dhe u zhvillua mësimi për disa gjenerata deri në klasën e katërt kurse klasët tjera deri të tetën zhvilloni mësimin në Flatacion.
Mirëmbajtës i shkollës ishte ”Mixha Ladush” Ramadan Gërbeshi.
Mësimi në fillim zhvillohej vetëm në katër klasë e më vonë edhe me tetë apo edhe hapeshin shkolla tjera tetëvjeqare në lagje të tjera.
Prej viteve 80 ta Mareci kishte 4 shkolla katërvjeqare Në Zllashë,Simoj,Sjarinaj,Modripotok më vonë në Gërbesh.Tri shkolla tetevjeqare Në Viti Bullaj dhe Flotacion. Gjithashtu edhe tri ambulanta e shumë shitore dhe një xhami.Ne vitet e 70 kur fillojne shpernguljet vije duke u zvogluar numri i banorve,kurse pas luftës 1999 shpengulja mer përmasa edhe më të mdha dhe tani ka vetëm dhjetëra shtëpi.
Është interesantë t ë cekët se emrat me prapashtesën ”ush” ishte element për fshehjen e pjesëmarrjes së luftës Ballit Kombëtarë të gjithë këta emra ishin ushtarë bashkëluftarë të Shyt Marecit Përshembull:Avdushi, Bajrushi, Bejtushi,Emrushi etj.Pas ndrrimit politik dhe marjes së pushtetit nga Komunistët edhe lidhjet me shqipërinë ndërprehen pas mbylljes së kufirit.
Kjo vatër e burrave fisnik bujarë e trima vazhdonë me kultivimin e traditave edhe në luftën e fundit 1999.duke dilluar që me strehimin e shuëm refugjatve nga shumë anë të Kosovës .Duke i pritur mirë,duke i strehuar e ushqyer.Nënat nuk u kursyen për t ë gatuar shumë bukë për të zhvendosurit.Gjithashtu kësaj ane gjeten strehime e hapsirë për aktivitete edhe burrat e UÇK-ja ketu takohehsin dy zona operative:Zona Operative e Llapit edhe ajo e Karadakut. Ishin formuar njësitet dhe nën njësitet .
{{Stampa:Komuna e Prishtinës}}