Dallime mes rishikimeve të "Teqja e Vushtrrisë"

v
→‎Historiku: clean up, përmirësime tipografike: gjindet → gjindtë duke përdorur AWB
v (→‎Historiku: clean up, përmirësime tipografike: gjindet → gjindtë duke përdorur AWB)
'''Tyrbja e qytetit në Vushtrri''' është një monument i trashëgimisë kulturore në qytetin e [[Vushtrria|Vushtrrisë]], [[Kosovë]].<ref>Grup autorësh:Vushtrria-Viciana me rrethinë, Kuvendi Komunal, Vushtrri, 2003, fq. 481</ref>
==Historiku==
Në Vushtrri këtë objekt kulti e quajnë “teqe”, e cila gjindetgjindtë në parkun e qytetit, afër shkollave të mesme. Arkitektura e saj është në formë të tetë-këndshit, brenda së cilës gjinden gjashtë varre, të cilët konsiderohen të jenë varret e shehlerëve, por ka edhe mendime se këto varreza janë të njerëzve që kanë pasur grada të larta ushtarake në kohën e [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]]. Sidoqoftë, ky është një objekt fetar. Rreth tyrbës është krijuar një kult, ku ndizen qirinjtë dhe gjuhen të holla të metalta brenda saj. Ka njerëz që shkojnë e kërkojnë fat, ndezin qirinj në netët e mëdha, etj.
 
Rreth teqes kishte varre shqiptare islame deri te fusha e sportit. Këto varre, pas [[Lufta e Dytë Botërore|Luftës së dytë Botërore]] pushteti serb i ka rrafshuar dhe kanë punuar park (që është edhe sot i njëjti destinim). Varre kishte deri vonë edhe në anën perëndimore të [[Kalaja e Vjetër (Vushtrri)|Kalasë së Vushtrrisë]], të cilat pushteti serb i ka shkatërruar, me siguri për të humbur gjurmët e kulturës materiales shqiptare. Sipas disa të dhënave gojore, të dëgjuara nga një roje i teqës i cili quhej [[Ajet Havarda]], teqja është ndërtuar diku para 200 viteve dhe ka qenë e rrethuar rreth e përqark me varre, të cilat në vitet e 50-ta të shekullit XX janë rrënuar dhe mbi to është punuar parku i qytetit.<ref>[http://vushtrriantike.info/monumentet.php# Teqja e qytetit në Vushtrri] 4.07.2016.</ref>