Dallime mes rishikimeve të "Kalaja e Gjirokastrës"

ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
No edit summary
{{Infobox vend historik
[[Skeda:Kalaja e Gjirokastrës.jpg|thumb|400px]]
| emri =Kalaja e Gjirokastrës
| emri_amëtar =
| gjuha_amëtare =
| foto = Kalaja e Gjirokastrës 01.jpg
| përshkrimi =
| lloji = Arkitekture
| locmapin = Shqipëria
| gjerësi = 40.073639
| gjatësi = 20.140694
| lokacioni = [[Gjirokastër]], [[Shqipëri]]
| sipërfaqja =
| ndërtuar = Gjysmës së dytë të Shek.XIII
| arkitekt =
| arkitektura =
| organi_drejtues = DRKK Shkodër
| përcaktimi1 = SHQIPËRI
| përcaktimi1_offname = Monument i trashëgimisë kulturore
| përcaktimi1_data = 586, 487417.03.1948 23.09.1971
| përcaktimi1_kriteret = I
| përcaktimi1_numri = GJ001
| përcaktimi1_free1name = Tipologjia
| përcaktimi1_free1value =Vendstrehim
| përcaktimi1_lloji = Nën mbrojtje
}}
'''Kalaja e Gjirokastrës''' si histori e lidhur me qytetin e [[Gjirokastra|Gjirokastrës]], përmendet për herë të parë si qytet dhe kështjellë në vitin [[1336]]. Në këto vite, ajo ishte qendra e feudalëve shqiptarë Zenevisë. Më vonë, gjatë sundimit të Gjin Bue Shpatës, ajo u përfshi në Despotatin e Epirit. E megjithatë historianë të ndryshëm mendojnë se ekzistenca e kalasë së gurtë është më e hershme. Sipas tyre, kalaja ka pas dy faza ndërtimi, të cilat lidhen me periudhën para dhe pas Pashallëkut të Janinës dhe fortesave të [[Ali Pashë Tepelena|Ali Pashë Tepelenës]]. Nga Kalaja mesjetare, ajo e para pushtimit të Ali Pashës, ruhen vetëm pak gjurmë pasi muret janë veshur deri në lartësi nga ndërtimet e reja. Ndërsa, kullat pjesërisht janë rrënuar dhe ripërshtatur.