Dallime mes rishikimeve të "Ekuacione Diferenciale"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Letra e parë e kategorisë është e vogël using AWB)
v
Ekuacionet ne te cilat bejne pjese derivatet([[derivatives]]) ose differencialet quhen ekuacione diferenciale. Pra ekuacioni i cili permban nje apo me shume funksioneëfunksione te panjohura, teme njenjë apo me shume ndrzshore(variabla) te pavarshmepavarura dhe se paku nje prej derivateve te funksioneve te panjohur, quhet ekuacion diferencial. Nese ne ekuacionin diferencial variabla e pavarur eshte e vetme, atehere ate e quajme ekuacion diferencial i zakonshem.
Ekuacionet diferenciale kane rendesi jashtezakonisht te madhe ne teknike dhe fusha te ndryshme te shkences sepse me ane tyre mund lidhen ne relacion shume madhesi dhe funksione te ndryshme. Fushat ku gjejne zbatim me te madh jane:Inxhinieria([[engineering]]),Fizika([[physics]]),Ekonomia([[economics]]) dhe disiplina tjera.Me studimin e ekuacioneve diferenciale merret '''matematika e aplikuar'''([[applied mathematics]]) dhe pergjithsisht Matematika. Kurse disiplinat tjera merren vetem me vetite e ketyre ekuacioneve. Ekuacionet diferenciale luajne rol kyqkyç ne modelimin virtual te proceseve teknike, fizike, biologjike etj. Dega e cila mirret me studimin e stabilitetit te ekuacioneve diferenciale njihet si ''teoria e stabilitetit''. Per me teper lexo [[stability theory]].
 
==Hyrje==