Ndryshimi mes inspektimeve të "Sumeri"

197 bytes added ,  4 vjet më parë
→‎Historia: Kam shuar pjesën tjetër sepse është gabim: Shinar = Babiloni et jo Sumer.
(Rregullova gabimet drejtshkrimore)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(→‎Historia: Kam shuar pjesën tjetër sepse është gabim: Shinar = Babiloni et jo Sumer.)
 
== Historia ==
Sumeri do të jetë qytetërimi i parë në Mesopotami jugore. Qytetet e tij (Eridu, Kish, Lagash, Nipur, Ur dhe Uruk) ndodheshin pranë lumit Eufrat. Qytetërimi sumerian lulëzonte në mijëvjeçarin e tretë. Tekstet me të vjetra datohen nga 3100, Ka paralele të qarta ndërmjet literaturës sumeriane dhe lëndës biblike në librin e Zanafillës 1-11. Me kalimin e kohës, gjuha sumeriane (e cila është unike) vdiq, por përjetoi vetëm si gjuhë sakrale. Para se Abrahami të largohej nga Sumeri, amorasit kishin pushtuar vendin.
Sumerët përmenden gjithashtu në [[Bibla|Bibël]] në librin e "Zanafillës" :
: Zanafilla 10:10 "Dhe fillimi i mbretërisë se tij ishte Babeli dhe Ereku dhe Akadi dhe Kalnehi në token Shinar (Sumere)... "
 
: Zanafilla 11:2 "Dhe ndërsa ata udhëtonin nga lindja ata gjeten një toke te rrafshet ne token Shinar ; dhe ata banuan aty... "
 
== Prejardhja e sumerëve ==
Anonymous user