Dallime mes rishikimeve të "Hidrodinamika"

42 bytes added ,  5 vjet më parë
v
Sistemim kategorish
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 178.175.5.82) dhe riktheu rishikimin 1559005 nga Liridon: Ndryshime te papershtatshme)
v (Sistemim kategorish)
• '''Forcat e fërkimit të brendshëm''', që ndryshe quhen forca të viskozitetit<br>
• '''Forcat inerciale''', të cilat janë të barabarta me prodhimin e masës së fluidit dhe të nxitimit.<br>
 
 
Për lëvizje të fluidit duhet të merren në konsiderim të gjitha forcat e cekura, por rezultate të kënaqshme arrihen edhe duke mos përfillur veprimin e ndonjërës prej tyre. Prandaj, dinamika e fluideve studiohet në dy tërësi:
• '''Dinamika e fluidit real'''
 
Fluidi ideal është homogjen, izotrop, nuk ngjeshet dhe nuk është viskoz. Paraqitja e kuptimit të fluidit ideal e lehtëson edhe studimin e fluidit real, i cili është gjithmon viskoz. FluidFluidi iii cili nuk i përmbushë këto veti quhet real.
 
Për studim të lëvizjes së fluidit duhet të dihen këto karakteristika:
 
== Teorema e Toriçelit==
 
Një rast i posaçëm i zbatimit të ekuacionit të Bërnulit është përcaktimi i shpejtësisë së rrjedhjes së lëngut nëpër një vrimë në muret e enës nën nivelin e lëngut në enë të hapur.<br>
Teorema e Toriçelit paraqitet me formulën: <big>'''v = √2gh'''</big> <br>
Formula e mësipërme paraqet teoremën e Toriçelit sipas së cilës lëngu ideal do të rrjedhë nëpër vrimën në muret e holla të enës me shpejtësi të njejtë sikurse të kishte rënë lirisht nga lartësia e njejtë.
 
==Birmimi==
==Bibliografia==
* Literatura: "Fizika për studentët e fakulteteve teknike shkruar nga Dr.Sc.Skender H. Skenderi & Dr.Sc. Rashit Maliqi"
 
[[Kategoria:Hidrologji]]
[[Kategoria:Mekanikë]]