Ndryshimi mes inspektimeve të "Isak Njutoni"

67 bytes added ,  4 vjet më parë
kam shtuarr
(isako njitono e mnogu smotan coven)
(kam shtuarr)
Njutoni ishte mik i "Trinity College" dhe Profesor i dytë Lucasian i matematikës në Universitetin e Kembrixhit . Ai ishte një i krishterë i devotshëm, por joortodoks dhe ishte anëtar i Universitetit të Kembrixhit. Ai refuzoi të marrë urdhra nga Kisha e Anglisë, ndoshta sepse ai nuk besonte doktrinën e Trinsëi. Përveç punës së tij në shkencat matematikore, Njutoni nje pjese te madhe te kohes se tij ia kushtoi studimin e alkimisë dhe kronologjisë biblike, por një pjesë e madhe e punës së tij në ato zona ka mbetur e pabotuar deri shumë kohë pas vdekjes së tij. Në jetën e tij të mëvonshme, Njutoni u bë president i Shoqërisë Mbretërore. Ai shërbeu gjithashtu qeverinë britanike si antar i keshillit drejtues.
Isak Njutoni së bashku me [[Carl Friedrich Gauss|Gaussin]] dhe [[Arkimedi]]n bëjnë pjesë në të ashtuquajturën ''"treshe të artë"'' të [[matematikë]]s.
Ai ka formuluar tri ligjet kryesore të mekanikësnjutono e. Ai eshte njeri nder me te miret dhe ka shkruar fillimin e fizikes
* '''[[Ligji i aksionit dhe reaksionit|ligjin veprimit dhe kundërveprimit]]'''.
* '''[[Ligji i forcës|Ligjin e forcës]]'''.
Anonymous user