Ndryshimi mes inspektimeve të "Anarkia"

183 bytes removed ,  4 vjet më parë
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Anarchism")
 
Anarchism nuk të ofrojë një të fiksuar trupin e doktrinës nga një të vetme të veçantë botë të parë, në vend fluxing dhe rrjedhin si një filozofi.<ref>{{Cite book|title=[[Demanding the Impossible: A History of Anarchism]]|last=Marshall|first=Peter|publisher=PM Press|year=2010|isbn=978-1-60486-064-1|location=Oakland, CA|page=16}}</ref> dhe ka shumë llojeve dhe traditave të anarchism ekzistojnë, jo të gjitha prej të cilave janë reciprokisht ekskluzive.<ref>{{Cite book|title=A Companion to Contemporary Political Philosophy|last=Sylvan|first=Richard|publisher=Philip. Blackwell Publishing|year=1995|editor-last=Goodwin, Robert E. and Pettit|page=231|chapter=Anarchism}}</ref> shkollat e mendimit anarkizëm ndryshojnë rrënjësisht, ngaekstreme [[Individualizmi|individualizmit]] të plotë të kolektivizmit.<ref name="slevin">Slevin, Carl. </ref> Tensionet e anarchism shpesh kanë qenë të ndarë në kategori sociale dhe individualist.<ref name="black dict">Ostergaard, Geoffrey. </ref><ref name="socind">{{Cite book|title=Anarchism: A Collection of Revolutionary Writings|last=Kropotkin|first=Peter|authorlink=Peter Kropotkin|publisher=Courier Dover Publications|year=2002|isbn=0-486-41955-X|page=5}}</ref> Anarchism zakonisht konsiderohet si një radikal i krahut të majtë,<ref name="brooks">{{Cite book|title=The Individualist Anarchists: An Anthology of Liberty (1881–1908)|last=Brooks|first=Frank H.|publisher=Transaction Publishers|year=1994|isbn=1-56000-132-1|page=xi|quote=Usually considered to be an extreme left-wing ideology, anarchism has always included a significant strain of radical individualism, from the hyperrationalism of Godwin, to the egoism of Stirner, to the libertarians and anarcho-capitalists of today}}</ref><ref>{{Cite journal|author=Joseph Kahn|title=Anarchism, the Creed That Won't Stay Dead; The Spread of World Capitalism Resurrects a Long-Dormant Movement|year=2000|journal=[[The New York Times]]|issue=5 August}}</ref> dhe shumë të anarchist ekonomisë dhe anarchist ligjore filozofi pasqyron anti-autoritare interpretimet e komunizmit, kolektivizmit, syndicalism, mutualism, ose me pjesëmarrje të ekonomisë.<ref>"The anarchists were unanimous in subjecting authoritarian socialism to a barrage of severe criticism. </ref>
 
== Etimologjia dhe terminologji ==
.<ref>{{Cite book|title=The Anarchists|last=Joll|first=James|publisher=Harvard University Press|year=1964|isbn=0-674-03642-5|pages=27–37}}</ref>
[[Category:Articles containing Ancient Greek-language text|Category:Articles containing Ancient Greek-language text]]
[[Category:Articles containing Ancient Greek-language text|Category:Articles containing Ancient Greek-language text]]
19

edits