Ndryshimi mes inspektimeve të "Socialdemokracia"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Social democracy")
Demokracia sociale ka mbetur si një ideologji politike që ka një evolucionare dhe paqësor i kalimit nga kapitalizmi në [[Socializmi|socializëm]] duke perdorur vleren e proceseve politike në krahasim me revolucionare qasje në tranzicion lidhur me ortodokse Marxism.<ref>[http://www.britannica.com/topic/social-democracy Social democracy.] </ref> Në fillim të viteve të pasluftës së Evropës Perëndimore, sociale, demokratike, parti e refuzuan Stalinist politike dhe ekonomike të modelit të tanishëm, atëherë në Bashkimin Sovjetik, duke iu përkushtuar veten e tyre ose për një tjetër rrugë për socializmin ose për një kompromis mes kapitalizmit dhe socializmit.{{Sfn|Adams|1993}} Në këtë periudhë, socialdemokratët e përqafuar një të përzier të ekonomisë bazuar në dominimin e pronës private, me vetëm një pakicë e domosdoshme shërbimet komunale dhe shërbimet publike prone publike. Si rezultat i kësaj, demokracia sociale u bë i lidhur me Keynesiane ekonomi, të shtetit interventionism, dhe shteti social, ndërsa braktisja e para qëllim të zëvendësimit të sistemit kapitalist (faktor tregut, pronës private dhe të pagave të punës){{Sfn|Weisskopf|1992}} me një cilësisht të ndryshme socialiste [[Sistemi ekonomik|sistemit ekonomik]].<ref>{{Harvnb|Miller|1998|p=827}}: "In the second, mainly post-war, phase, social democrats came to believe that their ideals and values could be achieved by reforming capitalism rather than abolishing it. </ref>{{Sfn|Jones|2001}}{{Sfn|Heywood|2012}}
 
Moderne demokracia socialeSocialedemokracia është karakterizuar nga një angazhim për politikat që synojnë frenimin e pabarazisë, shtypja e varfër grupe, dhe [[Varfëria|varfërisë]];{{Sfn|Hoefer|2013}} , duke përfshirë mbështetjen për universalisht të arritshme publike të shërbimeve si kujdesi për të moshuarit, kujdesin e fëmijëve, arsimit, kujdesit shëndetësor, dhe punëtorët' e kompensimit.{{Sfn|Meyer|Hinchman|2007}} sociale Të lëvizjes demokratike ka gjithashtu lidhje të forta me të punës lëvizjes dhe sindikatat, si dhe është mbështetëse e kolektiv të të drejtave të punëtorëve, si dhe masat për të zgjeruar e vendimmarrjes demokratike përtej politikës në sferën ekonomike në formën e bashkë-vendosmërinë për të punësuarit dhe të tjera ekonomike të interesuara.<span class="mw-ref" id="cite_ref-FOOTNOTEMeyerHinchman200791UpchurchTaylorMathers200951_13-0" rel="dc:references">[[#cite_note-FOOTNOTEMeyerHinchman200791UpchurchTaylorMathers200951-13|<span class="mw-reflink-text"><nowiki>[13]</nowiki></span>]]</span><span class="mw-ref" id="cite_ref-FOOTNOTEMeyerHinchman200791UpchurchTaylorMathers200951_13-0" rel="dc:references"></span> Nga Rruga e Tretë, e cila gjoja synon të bashkohen krahut të djathtë të ekonomisë me social demokrate e politikave të mirëqenies, është një ideologji të mëdha që u zhvilluan në vitet 1990 dhe është nganjëherë i shoqëruar me social demokratike të partive, por disa analistë kanë në vend karakterizohet Mënyra e Tretë si një mënyrë efektive neoliberal lëvizjes.{{Sfn|Romano|2006}}
 
== Zhvillimi i demokracisë sociale ==
19

edits