Dallime mes rishikimeve të "Koha Universale"

v
rregullime te vogla
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
vNo edit summary
v (rregullime te vogla)
==Koha Universale dhe koha standarde==
[[File:World Time Zones Map.png|500px|thumb|right|Zonat standarde kohore të botës që nga viti 2015. Numri në fund të çdo zonës përcakton numrin e orëve për të shtuar në UTC për të kthyer atë në kohën lokale.]]
Para futjes së kohës standarde, secila bashki në të gjithë botën e qytetëruar vendosen orën e tyre zyrtare, në qoftë se ajo kishte një të tillë, sipas pozicionit lokal të diellit. Kjo ka shërbyer në mënyrë të përshtatshme deri në futjen e udhëtimit hekurudhor në Britani, i cili bëri të mundur që të udhëtojnë me shpejtësinë e duhur në distanca të gjata për të kërkuar të vazhdueshëm ri-vendosjen e copëzave të kohës ndërkohë që një tren përparonte në garën e tij të përditshme nëpër disa qytete. Greenwich Mean Time, ku të gjithë orët në Britani janë vendosur në të njëjtën kohë, u krijua për të zgjidhur këtë problem. Kronometërat ose telegrafi është përdorur për të sinkronizuar këtë orë. {{sfn|Howse|1997|loc=ch. 4}}
 
==Matjet==
|}
<br />
 
 
{|
| 1972 || Liberia
|}
 
 
 
Përveç nga [[Nepal Time Zone]] (UTC + 05: 45) dhe [[Chatham Standard Time Zone]] (UTC + 12: 45) përdoret në të Zelandës së Re [[Chatham Islands]], {{SFN | HM Nautical Almanac Office | 2015}} gjitha zonat kohore në përdorim përcaktohen të kompesuara nga UTC që është shumëfish i gjysmë ore, dhe në shumicën e rasteve shumëfish i një orë.
==Referenca dhe shënime==
{{reflist}}
 
[[Kategoria:Koha]]