Dallime mes rishikimeve të "ADN"

1 byte added ,  4 vjet më parë
v
 
Meqenëse në strukturën e ADN-së marrin pjesë 4 lloj bazash ( A, G, C dhe T), atëherë molekua e ADN-së është e ndërtuar është e ndërtuar prej 4 lloj nukleotidesh. Specifiteti i ndërtimit prej llojit në lloj varet nga numri i [[nukleotidet|nukleotideve]] purine ose pirimidine, lloji dhe renditja e tyre në varg polinuklotidik. Bazat azotike purine dhe pitrimidine janë të renditura në varg në bazë të ligjit të përputhshmërisë. Kjo do të thotë se përballë adeninës të njërit varg çdo herë gjendet timina e vargut tjetër, e përballë guaninës gjendet citozina. Bazat purine të njërit varg janë të lidhura me bazat pirimidine të vargut tjetër me lidhje hidrogjenore. [[Adenina]] (A) lidhet me timinën (T) me dy lidhje hidrogjenore, kurse [[guanina]] (G) me [[citozina|citozinën]] me tri [[lidhja hidrogjenore|lidhje hidrogjenore]]. Sasia e ADN-ës është konstante dhe specifike për çdo qenie të gjallë.
 
== Roli biologjik ==
 
Anonymous user