Dallime mes rishikimeve të "Fakulteti i Historisë dhe Filologjisë i Universitetit të Tiranës"

v
clean up, hoqa: {{WWT2016}}, përmirësime tipografike: dmth → do të thotë, Europiane → Evropiane
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
(Shtova koordinata)
v (clean up, hoqa: {{WWT2016}}, përmirësime tipografike: dmth → do të thotë, Europiane → Evropiane)
Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë ka qenë dhe është një qendër e rëndësishme shkencore e vendit, me një veprimtari të gjerë shkencore, ku përfshihet organizimi i konferencave shkencore dhe pjesëmarrja në tubime shkencore kombëtare, rajonale e ndërkombëtare, botimet e monografive, punimeve shkencore e të teksteve mësimore për shkollën e lartë, të mesme dhe 9-vjeçare etj. Njëherazi, ai mbetet institucioni më i rëndësishëm i vendit për përgatitjen dhe kualifikimin e studiuesve.
 
Sipas profileve përkatëse të shkencave albanologjike, këtu njihet e drejta e mbrojtjes së tezave të doktoratës prej kandidatësh vendas e të huaj. Kualifikimi pasuniversitar ka nisur qysh në vitin 1981, kur pranë tij u hapën disa kurse pasuniversitare njëvjeçare: fillimisht ai i psikologjisë, një vit më vonë kusi i gjuhës shqipe, në vitin 1984 kursi i historisë, më 1985 kursi i kritikës letrare dhe më 1987 kursi pasuniversitar i psikologjisë dhe i pedagogjisë pa shkëputje nga puna. Në vitin 1991 këto kurse u mbyllën, për t’u hapur përsëri më 1996, kësaj herë si shkolla pasuniversitare (fillimisht me korrespondencë), dmthdo të thotë. si shkallë e parë e një sistemi të plotë dyshkallësh të kualifikimit pasuniversitar që u ndërtua sipas departamenteve përkatëse: shkolla pasuniversitare e departamentit të Gjuhësisë, shkolla pasuniversitare e Departamentit të Letërsisë, shkolla pasuniversitare e Departamentit të Historisë dhe shkolla pasuniversitare e Departamentti të Gjeografisë.
 
Në këtë fakultet aktualisht ndjekin studimet e masterit 223 studentë dhe 88 studentë të diplomuar që vazhdojnë doktoraturën.
Përmes konventave kulturore e marrëveshjeve universitare, ky fakultet ka krijuar e po krijon bashkëpunime me institucione homologe si në Francë, Itali, Greqi, Austri, Gjermani, Angli, SHBA, Turqi, etj., kryesisht për kualifikim për shkëmbime shkencore etj. Një numër i madh pedagogësh e asistentësh kanë shkuar pranë këtyre universiteteve për kualifikime e specializime afatshkurta e afatgjata; studentët tanë tashmë po shkojnë në ekspedita mësimore në vendet fqinje të Ballkanit. Nga ana tjetër, pranë Fakultetit këto vitet e fundit kanë ardhur lektorë të huaj për të mbajtur kurse të plota e cikle leksionesh, për konferenca e kërkime shkencore.
 
Aktualisht janë hartuar të gjitha kurrikulat sipas Zonës EuropianeEvropiane të Arsimit të Lartë. Sipas këtyre kurrikulave jepen diploma të nivelit të parë, diploma të nivelit të dytë, mastera të nivelit të parë, mastera të nivelit të dytë si dhe shkolla doktorate.
 
== Organizimi i Fakultetit ==
Bachelor në Gjeografi
Bachelor në Gazetari
 
 
'''Master i Shkencave'''
“Trashëgimi kulturore”;
“Marrëdhënie ndërkombëtare”;
4. Master i Shkencave në Gjeografi, drejtimi: “Gjeografi”
 
5. Master i Shkencave në Gazetari, drejtimi:
“Marketing mediatik”
“Drejtimi dhe menaxhimi i mediave”
 
'''Master Profesional'''
Në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë zhvillohet Master Profesional në departamentet:
 
a) Departamenti i Gjuhësisë
 
1. Master Profesional në “Mesuesi”
2. Master Profesional në “Redaktori”
 
b) Departamenti i Letërsisë
<br/>
{{Fakultetet e Universitetit të Tiranës}}
{{coord|41.31933|19.82911|display=title}}
 
[[Kategoria:Fakultete]]
[[Kategoria:Universiteti i Tiranës]]
 
{{coord|41.31933|19.82911|display=title}}
{{WWT2016}}
37.617

edits