Dallime mes rishikimeve të "Njeriu"

333 bytes removed ,  4 vjet më parë
Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 79.101.212.142 dhe 79.106.195.22) dhe riktheu rishikimin 1555374 nga Visi90
(Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 79.101.212.142 dhe 79.106.195.22) dhe riktheu rishikimin 1555374 nga Visi90)
|title=World POPClock Projection
|accessdate=2009-09-19
|publisher=U.S. Census Bureau, Population Division/International Programs Center}}</ref>Njeriu njgjan me se shumti me shimpazet nga duar dhe gjithashtu kembet.njeriu eshte gjitari me i zhvilluar ne toke.Gjate viteve njeriu i ka mundesuar vetes ilace,ushqime,kushte,etj.
 
== Historia ==
Më vonë, njerëzit e hershëm zhvilluan një tru shumë më të madh: rreth 1,400&nbsp;cm³ te njerëzit modernë, dy herë më shumë se madhësia e trurit të shimpanzesë dhe gorrillës. Rritja e trurit të njeriut pas lindjes ndryshon nga ato të majmunëve të tjerë dhe i lejon njerëzve të rinj periudha të zgjatura të mësimeve sociale dhe përvetësimit të gjuhës. Antropologët fizikë argumentojnë se ndryshimet ndërmjet strukturës së truve të njerëzve dhe atyre të majmunëve të tjerë janë akoma më të mëdha se ndryshimet e përmasave.
 
Ndryshime të tjera të rëndësishme morfologjike përfshijnë: zhvillimin e një mbërthimi ose kapje(me duar)me fuqi dhe preçizion;<ref>Brues, Alice M. & Snow, Clyde C. "Physical Anthropology". ''Biennial Review of Anthropology'', Vol.&nbsp;4, 1965. pp.&nbsp;1–39.</ref> një sistem përtypës të reduktuar; një zvogëlim të dhëmbëve të qenit; dhe ulja e laringut dhe kockës së nëngjuhës, duke e bërë të folurin të mundshëm. Një ndryshim i rëndësishëm fiziologjik ishte zhvillimi i ovulimit të fshehtë, që mund të jetë përputhur me zhvillimin e disa ndryshimeve të rëndësishme në sjellje, si lidhja e çifteve. Një ndryshim tjetër me peshë ishte zhvillimi i materialeve të bëra nga njeriu, të cilat sa erdhën e u bënë më të zakonshme dhe të sofistikuara.<ref>Boyd, Robert & Silk, Joan B. (2003). ''How Humans Evolved''. New York: Norton & Company. ISBN 0-393-97854-0.</ref><ref>Dobzhansky, Theodosius (1963). ''Anthropology and the natural sciences-The problem of human evolution'', ''Current Anthropology '4'' (2): 138–148.</ref>profesionet kryhesore ne kohet e hershme kane qene bujqsia dhe blegtori.Para 10000 vjetesh kryetare ka qene gruaja ajo kujdes ber ushqyerjen e fisit.
 
=== Periudha Paleolitike ===
|colspan=3| <div align=center>'''Përbërësit e trupit të njeriut''' <br /> <font size=1>Te një person që peshon mbi 60 kg</div>
|-
! Përbërësi !! Masa<ref name=Burton/> !! Përqindja e atomeve<ref name="Burton">[http://books.google.com/books?id=zvbV4M0-YdEC&printsec=frontcover&source=gbs_navlinks_s Page 3] in Chemical storylines. Author: George Burton. Edition 2, illustrated. Publisher: Heinemann, 2000. ISBN 0-435-63119-5, 9780435631192. Length: 312 pages</ref>
|-
| [[Oksigjeni|Oksigen]] || 38.8&nbsp;kg || 25.5%
=== Gjenetika ===
{{Main|Gjenetika humane}}
Njerëzit janë krijesa eukariote. Ç'do qelizë diploide ka dy lloj kromozomesh 23 kromozome trashëgohen nga njëri prej prindërve dhe 23 tjera nga prindi tjetër. 22 çifte kromozomesh janë autozome dhe një çift prej tyre e përcaktojnë gjininë. Sipas njohurive aktuale njerëzit kanë nga 20,000deri 25,000 gjene. Si edhe gjitarët tjerë njerëzit kanë kromozomin XY që përcakton gjininë. Femrat e kanë kromozomin XX dhe mashkujt kromozomin XY. Kromozomi X përgjigjet për gjenet e që se përmbajnë kromozomin Y, Kjo do të thotë se gjzenigjeni recesiv i shoqëruar me kromozomin X siç është hemofilia i prek më shumë meshkujt sesa femrat.