Ndryshimi mes inspektimeve të "Kushtetuta e SHBA-ve"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Rejected the last text change (by 79.106.109.241) and restored revision 1386010 by 46.19.227.198)
'''Kushtetuta e ShBA-ve''' (anglisht: ''Constitution of the United States'') është ligji sipror ose akti mame i naltëlarte juridik në [[Shtetet e Bashkuara të Amerikës]].<ref>Maier, Pauline. “Ratification: the people debate the constitution, 1787-1788”. 2010. ISBN 978-0-684-86854-7, p. 35.</ref> Kushtetuta fillimisht përbahej nga shtatë Nene. Tri Nenet e para ngërthejnë doktrinën e ndamjes së pushteteve, simbas së cilës qeveria federale ndahet në tri degë: ligjvënësi, i përbamë prej Kongresit dydhomësh të Shteteve të Bashkuara; ekzekutivi, i përbamë nga Kryetari i Shteteve të Bashkuara; dhe gjyqësori, i përbamë nga Gjykata e Naltë dhe gjykatat federale. Nenet pesë dhe gjashtë vendosin doktrinën e federalizmit, duke përshkruar marrëdhaniet ndërmjet shteteve të veçanta dhe ndërmjet shteteve dhe qeverisë federale. Neni i pestë përcakton ecurinë për ndryshimin e Kushtetutës. Neni i shtatë përcakton ecurinë për miratimin e Kushtetutës.
 
Kushtetuta u vendos më 17 shtator 1787 nga Kuvendi Kushtetutes në Filadelfi, Pensilvani, dhe u miratua nga kuvendet në njimbëdhjetë shtete. Hyni në fuqi më 4 mars 1789.<ref>{{cite book|author=Paul Rodgers|title=United States Constitutional Law: An Introduction|url=http://books.google.com/books?id=xZ-61GFZE1kC&pg=PA109|year=2011|publisher=McFarland|page=109}}</ref>
Anonymous user