Ndryshimi mes inspektimeve të "Hiperbola"

155 bytes added ,  4 vjet më parë
hiperbola
v (U kthyen ndryshimet e 46.99.51.121 (diskutimet) në versionin e fundit nga 46.99.49.177.)
(hiperbola)
{{pa referenca|Te dhënat janë marre nga një burim dhe ai burim nuk është cekur.}}
 
'''Fjla
''''' Hiperbola''''' vjen nga greqishtja hyperbolé = kur gjërat zmadhohen
 
 
Hiperbola është figurë stilistike, që ndërtohet mbi bazën e zmadhimit jashtë mase deri në tepri të qenieve, sendeve a tipareve te tyre, për të bere përshtypje ose për të theksuar mendimin. , shpeshe
hiperbola perdoret edhe ne jeten e perditme ne te folur .
 
 
Ja disa shembuj
 
Te vepra "Historia e Skënderbeut", kur flet për kthimin e Skënderbeut në Kruje, [[Fan Noli]] shkruan :
 
: "Ne mur, përsipër vatrës, varej një shpate e kohërave të vjetra që ''s'e ngre dot njeriu i sotëm as me dy duar''. Qe palla e Kastrioteve, e mbajtur brez pas brezi prej trimash qe nxori ajo dere e shkëlqyer. Turqit shkelen dhe plaçkiten kështjellën, por pallën s'e nganë, se asnjë s'që i zoti ta përdorte...
 
"Ndërsa për Skënderbeun thuhet në mënyre hiperbolike se e rrëmbeu shpatën sikur te jete ''e lehte si pende'', e ngjeshi në brez dhe shkoi kaluar në fortese.
 
Pjesët e pjerrëta përbejnë hiperbolën.
 
Hiperbola është ajo figure letrare e cila një send ose një dukuri e jep tepër te zmadhuar, me qellim për te bere një efekt te madh te lexuesi. P.sh. Sa e gjate është jeta e--[[Speciale:Kontributet/217 Skenderbeut.73.129.65|217.73.129.65]] 5 mars 2014 19:35 (CET)
 
Kjo figure stilistike eshte perdorur sidomos ne kenge popullore legjendare, per te pershkruar herojte
dhe bemat e tyre, qe jane te pazakonshme .
 
hiperbola perdoret shpesh po ashtu edhe ne perralla popullore, ne te cilat personazhet dhe veprimet e
tyre jane me permasa te rralla, te pabesueshme .
Anonymous user