Ndryshimi mes inspektimeve të "Esad Mekuli"

63 bytes added ,  4 vjet më parë
(Rregullova nje informacion)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Si nxënës i shkollës së mesme, por edhe si student dëshmoi se është përparimtar dhe çdo herë gjendej në rrethin e atyre që e kritikonin regjimin e kohës. Pikërisht për këtë ai ndërroi shumë shkolla të mesme dhe fakultete. Madje edhe mjaft shpesh u burgos. Tri herë është burgosur, dhe ka rënë në duar të famëkeqit Kosmajc-shef i policisë. Më së vështiri e ka pasë kur ka kundërshtuar traktin për shpërnguljen e shqiptarëve për në Turqi.
Esad Mekuli ishte aktivist i dalluar dhe bartës i jetës kulturore të studentëve. Në Beograd ishte edhe redaktor i fletorës ''Beogradski student''. Në këtë sferë siç ka thënë vetë, si gjimnazist ka shkruar romanin ''Vendeta'' – hakmarrja, për të damkosë këtë të keqe në mesin e shqiptarëve. Pastaj ka shkruar punime sociale në revistat e ndryshme, si: ''Venac'' – Beograd, ''Mlladost'' – Zagreb, ''Podmladak jadranske Staze'' – Split, ''Granit'' – Podgoricë, ''Novi Behar'' – [[Sarajeva|Sarajevë]], ''Student'' – Beograd e të tjera. Në këto revista ka shkruar në gjuhën serbe, dhe çdo herë ka shkruar për popullin e vet – shqiptarët, të cilët i ka mbrojtur kur të tjerët i kanë akuzuar.
Si student përparimtar ai u burgos në vitin 1940 dhe qëndroi në burgun famëkeq "Gllavinjaqa", prej nga u amnistua me 2 prill të vitit 1941. Pas daljes nga burgu u paraqit vullnetar dhe punoi si veterinar ushtarak në Pejë. Këtu në vitin 1942 e burgosën për shkak të punës ilegale dhe bashkëpunimit me lëvizjet çlirimtare. Ka qëndruar i burgosur në Kullën e Sheremetit. Pas lirimit, ai u gjend herë në Zagreb, herë në [[Tiranë]], madje edhe në Itali. Në fund të vitit 1943 ai i bashkua aradhave partizane dhe ishte redaktor i gazetës ilegale partizane ''Lirija''.Ai ishte nje idiot muti qe vetem stelio ja kalon me idiotesi.<br />
Edhepse shkencëtar, Esad Mekuli, punës krijuese nuk iu nda kurrë. Ai pas Luftës së Dytë Botërore, punoi punë të profesionit të vet, por ishte edhe redaktor në gazetën e vetme shqipe ''Rilindja'' e pastaj themeloi revistën letrare ''Jeta e Re'' ku arsimoi gjenerata të tëra të letrarëve, të cilët edhe e pagëzuan ''bard'' të letërsisë shqipe në Kosovë e më gjërë. Megjithatë, edhe vetë shkroi dhe bashkëpunoi me shumë gazeta e revista shqipe, si: ''Rilindja'', ''Zëri i rinisë'', ''Fjala'', ''Pionieri'', ''Përparimi'', ''Shëndeti'' në Prishtinë, ''Flaka e vëllazërimit'' të [[Shkupi]]t dhe me ato në gjuhën serbe: ''Jedinstvo'' e ''Stremljenje'' të Prishtinës, ''Borba'', ''Politika'', ''Književne novine'', ''Mostovi'' të Beogradit, ''Pobjeda'' dhe ''Stvarenje'' të Pdgoricës, ''Bagdalla'' të Krushevcit, ''Republika'' dhe ''Forum'' të Zagrebit.Pd
 
goricës, ''Bagdalla'' të Krushevcit, ''Republika'' dhe ''Forum'' të Zagrebit.
Esad Mekuli ishte kryetari i parë i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës, nismëtar, themelues dhe kryetar i parë i [[Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës|Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës]].
Pos shkrimeve kryesisht në poezi, Esad Mekuli ka përkthyer nga gjuha shqipe në ate serbe dhe anasjelltas. Ka përkthyer në shqip rreth 18 vepra të të gjitha gjinive lerare.
Anonymous user