Dallime mes rishikimeve të "Kelmendi"

6 bytes removed ,  5 vjet më parë
përmirësime teknike, zëvendësova: Mars → mars (4) duke përdorur AWB
vNo edit summary
(përmirësime teknike, zëvendësova: Mars → mars (4) duke përdorur AWB)
Origjina e fisit të Kelmendit, si dhe fiseve të tjera të Malësisë së Madhe, sipas trajtimeve shkencore, deri me sot është ende
e paqartë. Por e gjithë kjo nuk do të thotë se nuk duhet të bëhen përpjekje për të plotësuar apo shtjelluar sado pak atë çka
albanologët shqiptarë e të huaj, si Selami Pulaha, Rrok Zojzi, Milan ŠyfflayŠyfflay, Franz Baron Nopcsa, Georg
Stadtmuller, Giuseppe Valentini dhe në kohën e fundit, Peter Bartl-i, kanë shkruar mbi origjinen e fisit në fjalë si dhe për
fiset e tjera të Malësisë së Madhe.
marreveshjen e 12 tetorit 1689. edhe fisin e Kelmendit.3 Dyshimi i shprehur nga autorët serbë mbi pjesëmarrjen e
kelmendasve në luftën e madhe austriako-turke (1683-1699), është i pabazuar. Këtë gjë shumë qartë e deshmojnë burimet
austriake në fund të XVII. Jo rastësisht, Graf Luigi Ferdinand Marsiglimarsigli (1658-1730), në një promemorie, drejtuar mbretit
Leopoldit I, 39) më 1 prill 1690 për Shqipërinë dhe kelmendasit thekson se, "Pikolomini bëri marrëveshje me Kelmendasit
dhe me ata që jetonin në Rozhajë dhe përrreth saj" dhe, se "Kelmedasit jetojnë në Shqipërinë Turke". "Ata - vazhdon
Marsiglimarsigli - shtrihen nga afersija e Prishtinës, në Pejë e Plavë deri në Shkodër"40). Këtë me siguri e thotë për arsye se
Kelmendasit kanë qenë të shpërndarë edhe në këto vende, së paku në rrethin e Pejës. Për një shtrirje të ngjashme na flet
edhe harta venedikase e Giovanni Giacomo Rossi-t, e vitit 1689 ku shihet qartë se territori i këtij fisi është i shtrirë deri në
Hercegovinë.41) Graf Marsiglimarsigli, këtë e shkruan për të treguar rëndësinë e madhe që kishte ky fis. Marsiglimarsigli, i cili gëzonte një
autoritet të madh në shtabin e perandorisë austro-hungareze, nuk mund të ishte i keqinformuar, gjë që e pohon edhe Rajko
Vaselinoviq.
37.617

edits