Ndryshimi mes inspektimeve të "Rahoveci"

10 bytes removed ,  3 vjet më parë
përmirësime teknike, zëvendësova: Shkurt → shkurt, Maj → maj (3), Korrik → korrik (3), Gusht → gusht, Shtator → shtator, Nëntor → nëntor, Dhjetor → dhjetor (2) duke përdorur AWB
v (rregullim sintakse duke përdorur AWB)
(përmirësime teknike, zëvendësova: Shkurt → shkurt, Maj → maj (3), Korrik → korrik (3), Gusht → gusht, Shtator → shtator, Nëntor → nëntor, Dhjetor → dhjetor (2) duke përdorur AWB)
 
== Pak histori ==
Rahoveci është njëri ndër qytetet më të vjetra të Kosovës. Më [[17 Korrik|17 korrik]] te vitit 1998 filluan luftimet ndërmjet [[Ushtria Çlirimtare e Kosovës|UÇK]]-ës dhe forcave serbe. Të premten me [[17 Korrikkorrik]] [[1998]] Ushtria Çlirimtare e Kosovës hyri në qytetin e Rahovecit. Në luftimet e UÇK-së kundër forcave paramilitare Serbe u vranë mbi 300 civil shqiptar dhe mbi 100 Serb. Betetë më të rëndësishme ishin: Beteja e Rahovecit, Beteja e Gradishit etj.
 
Në bazë të hulumtimeve arkeologjike mund të konkludojmë se në territorin e komunës së Rahovecit janë zbuluar disa fakte arkeologjike, të cilat tregojnë se këto vise janë përplot me relikte të vendbanimeve të dikurshme antike, të cilat rrjedhin nga epoka e hershme romako-ilire (E. Çershkov). Kështu p.sh në fshatin Reti janë gjetur dy epitafe-pllaka mermeri nga koha romake ku është bërë skalitja e tekstit latin, në njërën pllakë qëndron ky mbishkrim "D(is) ma(anibus) Aur(elia) Catulla vixit annis XX Popaj F(iliae) b(ene) M(erenti)". Në pllakën e dytë është shënuar teksti sa vijon : "D(is) M(anibus) Scerviae-dus Sita es Vix(it) an(nis) XXX interfectus a llatromibus si ta Dasi p(pater) f(ilio) p(iissimo) et Sibi et Caiae Dasi coniugi b(ene) m(erenti) Vius F(aciendum) C(uravit)". M. Krasniqi në punimin e tij mbi Rahovecin thekson se përveç këtyre epitafave, pllakave të mermerit në ngastrën e fshatit të përmendur Reti, është gjetur edhe një pllakë e thyer nga koha Romake ku është skalitur teksti ...et Sitae F(ilio) sumi cor(niculario) c(o) hor(tis) pri(mae)Dardanorum V(i) ixit an(nis) XXX b(ene) m(erenti) P(osuit). Dy mbishkrimet e para janë familjare deh nuk tregojnë se çka kanë qenë ata për të cilët janë ngritur këto përmendore, ndërsa nga përshkrimi i tretë i pllakës së thyer shihet se ajo është e ngritur "i Siti të birit Sume flamurtarit të kohortës së parë të Dardanëve". Me rastin e gërmimit të terrenit më [[1953]] kur është ndërtuar bodrumi i verës në Rahovec, gjithashtu është gjetur një numër sendesh arkeologjike (dy qypa të mëdhenj, njëri nga këto ka vëllimin 400 litra, monedha metali, maje të shtizave, elefanti i bronzës e tjera për të cilën mendohet se ka prejardhjen nga epoka e hershme romake (M. K.). Mu në afërsi të Rahovecit në Bërnjakë duhet të jetë vendbanimi nga periudha Romake, e më vonë ka qenë i ndarë në dy vendbanime si Bërnjaka e Ulët dhe Bërnjaka e Epërme. (Duhet të bëhen gërmime arkeologjike rreth pronit të Rimnikut në afërsi të Bërnjakës). Edhe në fshatin Çifllak është gjetur "Altari Romak i sakrificës", eksponati i është dorëzuar Muzeut Arkeologjik të Prizrenit. Edhe gjatë mesjetës në shek. XIV (me 1348) Rahoveci përmendet si vend i cili kufizohet me disa fshatra përreth si territor vreshtar. Po i cekim disa vendbanimet të cilat përmenden e këto janë : Shtavica, Bërnjakë, Krusha, Kobillogllava, Babindoli, Hoça, Majamaja e Shkadrumit, Bjeshka e Shkozës (M. K.). Poashtu Rahovecin mund ta gjejmë edhe në hartat e vjetra të vitit [[1689]]. Në pjesën e dytë të shekullit XVIII, Rahoveci përmendet si qytezë, në vitin 1770 si qytezë "Ravac" por ka edhe emra të tjera që gjinden në harta të vjetra si që janë : Rahuaz, Rahuiz, Rahova, Ravaz, Rahovce etj., ndërsa në vitin 1911 për herë të parë shkruhet në hartë si Orahovac sipas J. Cvijiqit.
 
Në pjesën e dytë të shekullit XIX ku në këtë territor bëhet themelimi i bajraqeve në kazën e Rahovecit, të Palluzhës dhe Hoçës së Vogël që i kan takuar regjionit të Prizrenit. Prej asaj kohe Rahoveci bëhet si qendër Administrative e bajrakut të dikurshëm të Hoçës së Vogël dhe Palluzhës.
 
=== Kushtet klimatike ===
Ne territorin e Komunës së Rahovecit mbizotëron klimë kontinentale me ndikim mesdhetar. Reshjet vjetore në Rahovec arrijnë në 765 mm dhe temperatura mesatare e ajrit është 11,8 °C. Muaji me i nxehtë është Korrikukorriku me një temperature maksimale prej 38,5 °C, ndërsa ne dimër muaji më i ftohtë është zakonisht muaji Shkurtshkurt, me një temperature minimale prej – 14,5 °C. Më së shpeshti fryejnë ernat e veriut (11,8 %), veri-lindja (62 %), dhe perendimi (50 %), ndërsa më së paku fryjnë ernat e jlindjes (17 %), jugut (14 %) dhe jug-lindja (4 %).
 
=== Karakteristikat sizmike ===
Në shiqimin tektonik të Horstit të Dukagjinit i cili është krijuar me lëshimin e basenit të Pejës, Rahovecit si dhe të Mirushës në drejtim të shtrirjes VVP-JJL, mund të supozojmë me lëvizjet radiale në fazë shtajere së pari është lëshuar Baseni i Pejës, baseni i levantit të Rahovecit, Mirushës si dhe të gropës së Dukagjinit kur është definitivisht krijuar Horsti i Dukagjinit.
 
Mali i Shkozës, Zatriqit dhe Kaznikut paraqesin një renditje morfologjike të Horstit të Dukagjinit të maleve të gjëra 10 km dhe të gjëra 20 km. Majetmajet të thepisura janë të theksuara, anë të prera dhe në pjesën më të madhe janë të zhveshura. Janë të formuara nga formacionet gëlqerorë dhe serpentinve dhe shquhen me figuracion intensiv të shkëmbinjve dhe formave të ndryshme të çarrjeve nëpërmjet të cilave bartet materiali rezidial, kështu që toka është në formë të skeletit, ndërsa tereni i thepisur në formë karstike dhe me mungesë të sasisë së mjaftueshme të ujit.
 
Komuna e Rahovecit është në përbërje të llojllojshme gjeomorfologjike. Në veri shtrihen malet e Zatriqit dhe Kaznikut, përbërja e të cilit është nga serpentinet dhe perioditet e serpentuara, diabaze, dollomitet, spiletet nga periudha e Jurasikut. Gabrot, senoni i pa ndarë, turoni, në veri janë konglomeratet, zhavori dhe rëra në teracat lumore të vjetërsisë plistocene në të cilat lidhen terrenet nën diabaza të formacioneve brirore të dinarideve nën zhavorë, rëra dhe argjila të teracave liqenore ku shfaqen dhe mergeli dhe argjila me thëngjill.
|Januar 1999 ||52,500|| 92 ||4,000|| 7 ||800|| 1 ||57,300
|- bgcolor="#f5f5f5"
|Dhjetordhjetor 1999 ||58,772|| 89 ||5,008|| 8 ||2116|| 3 ||65,896
|- bgcolor="#f5f5f5"
|Majmaj 2001 ||69,019|| 97.6||1,350|| 1.9|| 350|| 0.5|| 70,719
|- bgcolor="#fffaf0"
|Nëntornëntor 2002 ||71,834|| 97.7||1,300|| 1.8|| 420|| 0.5|| 73,554
|- bgcolor="#f5f5f5"
|Gushtgusht 2003 ||72,853|| 97,1||1300 || 1,7 ||849|| 1,1|| 75002
|- bgcolor="#fffaf0"
|Tani (2005) ||76,577|| ||1,300<small>përaf.</small>||1,7<small>përaf.</small>|| 420<small>përaf.</small>|| 1,1 ||76,577
1 SHF “Isa Boletini” Rahovec 2000 UFORK dhe Ministria
2 SHF “Ardhmeria” Rahovec 2000 UNICEF, VISI
3 SHF “7 Shtatori”shtatori” Rahovec 2000/01 C-AID, THHAW
4 SHF “Mihal Grameno” Rahovec 2000 C-AID
5 Shkolla e Mesme Rahovec 2002 C-AID
Shërbimi për fizioterapi Rahovec 0 0 0 0 1 1
Dispanseri kundër tuberkulozit Rahovec 0 0 0 0 0 1
Burimi: Drejtoria për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale, K.K. Rahovec Dhjetordhjetor 2003
 
Shërbimeve shëndetësore
37.617

edits