Dallime mes rishikimeve të "Policia e Shtetit"

përmirësime teknike, zëvendësova: Janar → janar, Qershor → qershor (2), Nëntor → nëntor duke përdorur AWB
(përmirësime teknike, zëvendësova: Janar → janar, Qershor → qershor (2), Nëntor → nëntor duke përdorur AWB)
[[Skeda:Stema_e_Policise_se_Shtetit.jpg|right|thumb| [[Stema e Policisë së Shtetit|Stema]] ]]
 
Krijimi i [[Policia|Policisë]] shqiptare lidhet me [[Pavarësia|shpalljen e Pavarësisë]] dhe krijimin e shtetit shqiptar ([[1912]]) kur më [[13 janar|13 Janar]] [[1913]], [[Qeveria e Përkohshme e Vlorës]], mori vendimin për krijimin e [[Forcat e Rendit|Forcave të Rendit]]
 
Gjatë [[Lufta e Parë Botërore|Luftës së Parë Botërore]] strukturat e policisë dhe xhandarmërise kombëtare u copëtuan dhe u profilizuan sipas modeleve të forcave pushtuese ([[austro-humgareze]], [[franceze]], [[italian]]e, etj.). Në [[Krahina Autonome e Korçës|Krahinën Autonome të Korçës]] u krijua [[prefektura e policisë]] dhe zyrat e policisë në qarqe.
Pas [[Kongresi i Lushnjes|Kongresit të Lushnjes]] ([[1920]]-[[1924]]), pati organizime dhe zhvillime të reja në fushën e policisë. Në tetor 1920 u miratua organika e re e policisë së pergjithshme (me 210 vetë).
 
Pas [[Revolucioni i Qershoritqershorit|Revolucionit të Qershoritqershorit]], [[Qeveria e Nolit]] mori disa masa për organizimin e policisë.
 
Pas rënies së [[Fan Noli]]t, pra në periudhën [[1925]]-[[1938]], ka një zhvillim progresiv të policisë dhe xhandarmërisë. Futen elemente moderne perëndimore në fushën e strukturave dhe legjislacionit të policisë dhe xhandarmërisë. Gjatë kësaj periudhe u krijuan për herë të parë disa lloje policish si p.sh.: [[Policia Bashkiake]] (1928), [[Policia Rurale]] ([[1929]]), [[Policia Kufitare]](1930), [[Policia e Sigurimit Publik]] (1938), [[Roja Mbretërore e Kufirit]] (1939), [[Xhandarmëria Qytetëse]] (me atributet e policisë urbane), etj.
 
Filozofia kryesore Reformes është shndërrimi i policisë nga një strukturë ushtarake në institucion civil të administratës shtetërore, në shërbim të komunitetit mbi bazën e parimeve të policimit demokratik. Kjo filozofi do të synojë në krijimin e një policie të aftë profesionalisht, të paanshme politikisht, fleksibël dhe dinamike në veprim, për të mbrojtur rendin dhe sigurinë publike dhe garantuar zbatimin e ligjit në të gjithë vendin, duke respektuar liritë dhe të drejtat e njeriut dhe parimet kushtetuese të shtetit [[juridik]].
Reforma në fushën e legjislacionit ka filluar qysh me miratimin e ligjit ''Për Policine e Shtetit'' nr.8553, datë [[25 Nëntornëntor]] [[1999]], ligjit ''Për Gradat në Policinë e Shtetit'', ligjit ''Për sigurimin shoqeror suplementar te personelit te policise'' dhe aktet nenligjore si Rregullorja e Disiplines dhe Rregullorja e Personelit te Policise se Shtetit. Tani, Policia ndodhet ne fazen e II te impementimit te reformes.
Zbatimi i Reformes ne polici ka filluar te jap impakt pozitiv ne fushen e zbatimit te ligjit, te luftes kunder kriminalitetit dhe sigurimit te rendit e qetesise publike, respektimit te lirive dhe te drejtave te njeriut, moralit dhe motivit ne kryerjen e detyres e deri ne vetmohim.
 
37.617

edits