Dallime mes rishikimeve të "Teki Biçoku"

2 bytes removed ,  4 vjet më parë
përmirësime teknike, zëvendësova: Janar → janar (3), Prill → prill (3), Qershor → qershor, Gusht → gusht, Shtator → shtator (3), Nëntor → nëntor, Dhjetor → dhjetor (2) duke përdorur AWB
v
(përmirësime teknike, zëvendësova: Janar → janar (3), Prill → prill (3), Qershor → qershor, Gusht → gusht, Shtator → shtator (3), Nëntor → nëntor, Dhjetor → dhjetor (2) duke përdorur AWB)
 
== Arsimimi dhe karriera shkencore ==
Kreu pesë klasët fillore (1932-1937) në shkollën fillore "Naim Frashëri", Elbasan, më pas pese klasë qytetëse në Normalen e Elbasanit. Arsimimin e mesëm e vazhdoi në Shkollat Teknike Korçë (1942-43) dhe Tiranë (1946-47) nga dy klasë në secilën shkollë.
 
Studimet universitare i kreu në BRSS, në [[Universiteti Shtetëror Rus i Naftës dhe Gazit Gubkin|Institutin e Naftës "Gubkin"]] në Moskë gjatë viteve 1948-1953. Në datën 20 Mars 1953 u diplomua "Inxhinier Gjeofizik".
 
Në vitin 1965 (5 Prillprill) mbrojti gradën Doktor i Shkencave (asokohe "Kandidat i Shkencave") me temën "Analiza dhe përgjithësimi i retultateve të punimeve sizmometrike në Ultësirën Pranëadriatike dhe zgjedhja e metodës sizmike më racionale për të" (408 faqe dhe 61 figura)
 
Në vitin 1970 (27 Prillprill) merr titullin "Profesor"
 
Më 22 Janarjanar 1973 bëhet anëtar i [[Akademia e Shkencave|Akademisë së Shkencave të Shqipërisë]][[Skeda:Prof 2.jpg|thumb|130px|'''Akad. Prof. Dr. Teki Biçoku''', ''viti 1974'']]
 
Më 3 Shtatorshtator 2008 pranohet anëtar aktiv i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Europës; Klasa IV-Shkenca Natyrore.
 
Nga 4 Dhjetoridhjetori 2008 është Anëtar i Përhershëm i [[Akademia e Shkencave|Akademisë së Shkencave të Shqipërisë]]
 
== Karriera Profesionale ==
Fillimisht duhet thënë se Akad. Prof. Dr. Teki Biçoku ndërpreu shkollën në vitet 1943-44, për të marrë pjesë aktive në Luftën Antifashiste Nacional Çlirimtare. Mbas mbarimit të luftës shërbeu dy vjet si oficer në ushtri e më pas e ndërpreu këtë karrierë për të vazhduar studimet e larta.
 
Mbas diplomimit filloi punë si inxhinier gjeofizik në ekspeditën sizmike të Fierit (06.04.1953-31.12.1954). Më 1 Janarjanar 55 emërohet Kryetar i degës gjeologjike në Drejtorinë e Përgjithshme të Gjeologjisë në Tiranë[[Shërbimi Gjeologjik Shqiptar|(SHGJSH)]]. Më tej në 1 Qershorqershor 1957 emërohet Zv. kryetar dhe kryegjeolog i Komitetit Shtetëror të Gjeologjisë. Në këtë detyrë qëndroi deri më 1 Janarjanar 1960 kur u emërua Kryegjeolog i drejtorisë së Përgjithshme të Gjeologjisë në Ministrinë e Minierave dhe Gjeologjisë. Nga 1 Shtatorishtatori 1965 deri në 31 Mars 1966 kreu detyrën e Drejtorit të Institutit të Studimeve dhe Projektimeve Gjeologjike e Minerare, Tiranë.
Në 1 Prillprill 1966 emërohet sërisht Drejtor i Përgjithshëm i Gjeologjisë në Ministrinë e Industrisë dhe Minierave.
Nga 1 Gushtigushti 1975 deri më 14 Maj 1977 dërgohet inxhinier gjeofizik në ekspeditën sizmike të Ndërmarrjes Sizmo-Gravimetrike të Fierit, ku arrestohet.
 
Në periudhën 23 Shkurt 2008-25 Shkurt 2009 mbajti postin e Kryetarit të [[Akademia e Shkencave|Akademisë së Shkencave të Shqipërisë]]
 
== Dënimi dhe Pafajsia ==
Mbas arrestimit dënohet me 20 vjet burg në akuzën "Sabotim, agjitacion dhe propagandë". Kryen 11 vjet e gjysëm burgim dhe lirohet më 16 Dhjetordhjetor 1988.
 
Më 25 Shtatorshtator 1991 Pleniumi dhe kolegji penal i Gjykatës së Lartë të Shqipërisë, shpalli të pafajshëm Akad. Prof. Dr. Teki Biçokun për akuzat e sipërpërmendura dhe e quajti të padrejtë dënimin që ai kishte kryer.
 
== Kontributi në forumet e ndryshme gjeologjike ==
* Harta e Mineraleve të Dobishme të Shqipërisë në shkallë 1:200 000" ''(Drejtues dhe bashkëautor) NISH Mjetet Mësiomore dhe Sportive, Tiranë 1971.''
* "Gjeologjia e Shqipërisë" ''Tekst i Hartës, Shtypshkronja Shtëpia Botuese "Naim Frashëri", 343 fq, Tiranë 1970''
* "La Geologie de l'Albanie", Shtypshkronja "8 Nëntorinëntori", 206 fq, Tiranë 1974''
* "Studiushmëria e Rilevimeve dhe Hartografimeve Gjeologjike në Shqipëri" ''(në bashkëpunim me Fet'hi Arkaxhiu) Monografi 500fq+5 harta. E pabotuar, Fondi Qendror i Gjeologjisë Tiranë 1998''
* "Geological Mapping of Albania" ''(në bashkëpunim me G. Baldassarre e F. Arkaxhiu) Pjesa 1 (Bari 2003) dhe Pjesa 2 (Bari 2004), Universita degli Studi Bari, ediyione dael sud. 72 dhe 40 fq''
* "Veprimtaria Individuale e Specialistëve Shqiptarë të Fushave të Gjeologjisë" ''Vëllimi I dhe II(në bashkëpunim me Marie Koçi) SHGJSH, shtypshkronja Gafon, 220 dhe 270 fq, Tiranë 2004 dhe 2005, .''
* "Kontributi i të Huajve në Fushën e Gjeoshkencave të Shqipërisë" ''ASHSH, Shtypshkronja "Nënë Tereza" 552 fq, Tiranë 2007''
 
 
[[Kategoria:Biografi shqiptarësh]]
37.617

edits