Ndryshimi mes inspektimeve të "Energjia diellore"

1.104 bytes added ,  3 vjet më parë
v
U kthyen ndryshimet e 31.22.51.215 (diskutimet) në versionin e fundit nga Tytuu.
(Faqja u zëvendësua me 'Energjia diellore == Lidhje të jashtme == {{fizi-cung}} Kategoria:Fizikë')
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
v (U kthyen ndryshimet e 31.22.51.215 (diskutimet) në versionin e fundit nga Tytuu.)
{{Burimet e ripërtëritshme të energjisë}}
Energjia diellore
 
'''Energjia diellore''' ''(solare)'' mbështet pothuaj të gjithë jetën në tokë nëpërmes [[fotosinteza|fotosintezës]] që nga shfaqja e [[organizmit]] të parë. Njerëzit e përdorin energjinë diellore për ndriçim, ngrohtësi, rritjen e të korrave dhe për shndërrimin e fuqisë diellore në energji elektrike. Nxehtësia e krijuar nga dielli përcakton klimën ([[moti]]) dhe ndërrimin e stinëve në tokë.
 
Me energji diellore nënkuptohet energjia (termikeo-elektrike) e prodhuar nga shfrytëzimi i drejtpërdrejte te energjisë se rrezatuar nga [[Dielli]] drejt Tokës. Në çdo ore Dielli transmeton drejt orbitës 1 kWh për meter katror. Energjia Diellore bën pjesë në grupin e energjive te rinovueshme si Biomasa, Biokarburanti, Gjeotermike, Hidroenergjetike, Eolike etj. Teknologjitë kryesore për prodhimin e energjisë termike dhe elektrike nga dielli janë :
 
# Paneli Diellor Termik
# Paneli Diellor me përqendrim
# Paneli fotovoltaik
 
Shndërrimi i energjisë diellore në energji elektrike quhet ndryshe [[fotovoltaik]].
kur ne jemi afer
== Lidhje të jashtme ==