Ndryshimi mes inspektimeve të "Rexhep Elmazi"

653 bytes removed ,  3 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Shkroi Eron Shabani)
v
'''Rexhep Elmazi''' (1938–1978) ishte shkrimtar shqiptar.
 
Lindi më [[3 janar]] të vitit [[1938]] në [[Gjilani|Gjilan]]. Rrjedh nga një familje e varfër por bujare, e cila pas një zullumi të madh të serbëve në Malishevë të Gjilanit, u detyrua të shpërngulet nga fshati në qytet më qëllim të shpërnguljës së mëtejme për në [[Turqia|Turqi]]. Mirëpo, falë dashurisë për vendin e vet dhe ndikimit të intelektualëve të kohës ndërron mendjen dhe nuk shpërngulet në Turqi. Rexhepi shkollën fillore dhe të mesme i kreu në Gjilan. MëqePunimet nuke kishte kushte për shkollim, ai detyrohettijpunonpara siu përkthyes,botuan por aktivishtrevistën merret“Zëri mei shkrimerinisë” letraree dhepastaj me veprimtari patriotike. Në hezin më të madh të rankoviqizmit, më 28 nëntor 1963,edheshtëpinë“Jeta e HysenRe” Dacit,dheMitrovicë, bashkë megjitha babëngazetat e tij,revistat Hamdi Dacinshqipe, pastaj mebotoheshin Mustafa Venharin,atë Ramadankohë Shalën, Kadri Kusarin, Sylë Shalën, Din Spahinë, Fazli Graiçevcin, Rexhep Elmazin, Xhylie Radoniqin e Bedri Çollakun (përveç Hysenit e meje, të gjithë të tjerët të ndjerë), themeluam LËVIZJEN DEMOKRATKE,Jugosllavi.
== Biografia ==
Lindi më [[3 janar]] të vitit [[1938]] në [[Gjilani|Gjilan]]. Rrjedh nga një familje e varfër por bujare, e cila pas një zullumi të madh të serbëve në Malishevë të Gjilanit, u detyrua të shpërngulet nga fshati në qytet më qëllim të shpërnguljës së mëtejme për në [[Turqia|Turqi]]. Mirëpo, falë dashurisë për vendin e vet dhe ndikimit të intelektualëve të kohës ndërron mendjen dhe nuk shpërngulet në Turqi. Rexhepi shkollën fillore dhe të mesme i kreu në Gjilan. Mëqe nuk kishte kushte për shkollim, ai detyrohet të punon si përkthyes, por aktivisht merret me shkrime letrare dhe me veprimtari patriotike. Në hezin më të madh të rankoviqizmit, më 28 nëntor 1963, në shtëpinë e Hysen Dacit, në Mitrovicë, bashkë me babën e tij, Hamdi Dacin, pastaj me Mustafa Venharin, Ramadan Shalën, Kadri Kusarin, Sylë Shalën, Din Spahinë, Fazli Graiçevcin, Rexhep Elmazin, Xhylie Radoniqin e Bedri Çollakun (përveç Hysenit e meje, të gjithë të tjerët të ndjerë), themeluam LËVIZJEN DEMOKRATKE,
flet Ademi Demaçi rreth angazhimit të Rexhep Elmazit në radhët e revolucionarëve kosovarë. Punimet e tij të para u botuan në revistën “Zëri i rinisë” e pastaj edhe në “Jeta e Re” dhe në të gjitha gazetat e revistat shqipe, që botoheshin në atë kohë në Jugosllavi.
 
Veprimtarisë së tij ilegale patriotike i ranë në gjurmë dhe e burgosën në vitin [[1964]] dhe e denojnë me 9 vjet burg. Pas rënies së politikës deskriminuese ndaj shqiptarëve të Alekandër Rankoviqit, Rexhep Elmazi lirohet nga burgu.
* Fryma – [[Prishtina|Prishtinë]] [[1994]]
* Për veprën dhe krijimtarinë e Rexhep Elmazit ka magjistruar intelektuali gjilanas (Mr. [[Tahir Arifi]]).
* Mr. [[Tahir Arifi]] vepra "Poezia e Rexhep Elmazit”, 2008, (studim me të cilën edhe magjistroi në letërsi te Prof. Dr. [[Agim Vinca]])
{{Portal|Gjilan Permisoi Eron Shabani|Permisoi=}}
* Shkroi Eron Shabni
{{Portal|Gjilani}}
 
{{DEFAULTSORT:Elmazi, Rexhep}}