Dallime mes rishikimeve të "Sipërfaqja"

964 bytes removed ,  5 vjet më parë
Faqja u zëvendësua me '==Shiko dhe këtë== * Lakorja 138 km2 Kategoria:Matematikë'
(Faqja u zëvendësua me '==Shiko dhe këtë== * Lakorja 138 km2 Kategoria:Matematikë')
Syprina është vend gjeometrik i tri ose më shumë [[pika]]ve në hapësirë dhe shënohet me '''S'''.
 
Për kuptimin e Syprines është mirë që të kihet parasysh përkufizimi i pikës në hapësirë '''D'''={{<math>x,y,z</math>)|<math>x,y,z</math> <math> \in</math> '''R''' dhe <math>f (x,y,z)=0</math>. Nëse të panjohurat x,y dhe z trajtohen edhe si kordinanta të pikave <math>M(x,y,z)</math> lidhur me sistemin karterzian <math>Oxyz</math> marrim bashkësinë e pikave në hapësirë që në matematikë formulohet si bashkësia: '''S'''= {<math>M(x,y,z)</math>|<math>f (x,y,z)=0</math>}.ua
 
Barazia <math>f (x,y,z)=0</math> quhet barazia e sipërfaqës S. Çka d.m.th shprehja gjeometrike e ekuacionit me tri të panjoura është syprina (S), e cila, në të vërtetë, është një ''vend gjeometrik i pikave në hapësirë''.
 
Syprina sferike shprehet me ekuacionin (x-p)<sup>2</sup>+(y-q)<sup>2</sup>+(z-s)<sup>2</sup>='''R'''<sup>2</sup>
{{Cung}}
==Shiko dhe këtë==
* [[Lakorja]]
Anonymous user