Dallime mes rishikimeve të "Mesjeta"

3 bytes added ,  6 vjet më parë
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
Edhe një dozë neo-platonizmi: rreth 500 një murg sirian botoi një seri shkrimesh të shkruar gjoja nga Dionizi areopagas (kthyer në fe nën shërbimin e Palit në Athinë). Duke përhapur këtë falsifikim, ai kërkoi të fuste në kishë disa ide neoplatonike. Për fat të keq ia arriti qëllimit. Kështu idetë neoplatonike filluan të ndikonin kishën ortodokse, posaçërisht nëpërmjet murgjve. Një prej mësimeve kryesore të veprës ishte se Zoti është plotësisht transhendent, jashtë kuptimit tonë. Prandaj mund të flasim për Zotin, jo duke thënë atë që është, por atë që nuk është. Kjo quhet teologji apotatike. Autori i veprës shkroi edhe fragmente rreth: emrave të hyjnisë (emrat biblike për Zotin si dhe natyrën e tij), teologjisë mistike (rreth bashkimit mistik të shpirtit me Zotin), hierarkisë qiellore (engjëjt e klasifikuar sipas rëndësisë në hierarki), dhe hierarkisë kishtare (pasqyra e hierarkisë qiellore). Ka tre rende shërbimesh – peshkopët, priftërinjtë dhe dhjakët; tri sakramente (pagëzimi, eukaristia dhe krezmimi) dhe tri etapa për të arritur te Zoti (pastrimi, ndriçimi dhe bashkimi). Si pasojë e kësaj vepre, kisha ortodokse iu shtua edhe një dozë neoplatonizmi, pa marrë parasysh dozat e mëparshme!
Kështu në kishën ortodokse shihen dy zhvillime: filozofia dhe misticizmi.jaj
 
== Shiko edhe ==
Anonymous user