Dallime mes rishikimeve të "Mesjeta"

276 bytes added ,  5 vjet më parë
→‎Feja: Mesjeta
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(→‎Feja: Mesjeta)
 
VecoriteVecoritë e organizimit politik dhe te mardhenievemarrëdhenieve ekonomike kishin ndikim te drejtperdrejtedrejtpërdrejtë ne menyrenmënyren e jeteses. FisniketFisnikët jetonin ne keshtjellakështjella te fortifikuara. Ne to organizoheshin veprimtari te shumta. BuratBurrat e kalonin kohenkohën me argetimeargëtime e me pergatitjepërgatitje perpër lufteraluftëra. Grate merreshin me edukimin e femijevefëmijëve , mbikeqyrninmbikëqyrnin punenpunën e perditshmepërditshme qe kryenin sherbetoretsherbetorët dhe punonjesitpunonjësit , si edhe me krijimtari artistike. Krejt ndyshe ishte jetesa e bujkerobervebujkrobërve. Ata jetonin me familjen ne banesa me njenjë ose dy dhoma. Burrat dhe grate punonin se bashku nga mengjesimëngjesi derisa erresohej. Mosh Dita e tyre niste ne agim dhe mbyllej me perëndimin e diellit. Ato shmangnin lëvizjet natën, nisur nga frika e madhe ndaj errësirës, që sipas botëkuptimit të tyre, ishte e lidhur me demonët. Mosha mesatare e jetesesjetesës ishte e uletulët. Ne pergjithesipergjithësi jetesa e bujkerobervbujkroberve ishte e organizuar ne bazebazë te rregullave zakonore , qe trashegoheshintrashëgoheshin nga njerinjëri brez ne tjetrin. BujkeroberitBujkerobërit duhet te shfaqnin beatiminbindjen e tyre ndaj lordevelordëve. Madje pa lejen e tyre nuk mund te largoheshin nga cifligu dhe as te krijonin familjen e tyre. Nga ana tjeter bujkeroberibujkrobërit ishin shume te lidhur me KishenKishën dhe me ceremoniteceremonitë fetare. Ndikimi i KishesKishës qe i madh ne jetenjetën familjare. Kisha kerkontekërkonte perkujdesjepërkujdesje perpër familjen, mundësonte kryerjen e martesave me bekimin e e saj, denontedënonte martesat pa kurorekurorë, divorcet,si dhe kundershtontekundërshtonte abortin. Besimi fetar ushqente dhe nxiste zhvillimin e ndjesive e te mardhenievemarrëdhënieve te bashkesisebashkësisë komunitare.  
 
Me '''mesjetë''' nënkuptojmë periudhë të [[Historia|historisë]] evropiane ndërmjet [[Lashtësia|lashtësisë]] (rreth vitit 600) dhe [[Koha e Re (histori)|kohës së Re]] (duke filluar midis viteve 1453 dhe 1517).
Anonymous user