Ndryshimi mes inspektimeve të "Hekuri"

957 bytes removed ,  3 vjet më parë
Rregullova shkrimet dhe i fshiva krejt
(Rregullova shkrimet dhe i fshiva krejt)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
{{Infoboks Element Kimike
| Seria = Mk
| Numri atomik = 26
| Emri = Hekuri
| Simboli = Fe
| Konfigurimi i elektroneve =
}}
'''Hekuri''' është element kimik. Në trupin e njeriut ai merr pjesë me 0,008 % të masës, dhe gjendet kryesisht në gjak. Sasia e hekurit në gjakun e njeriut do të mjaftonte për një [[gozhda|gozhdë]]. Kjo sasi kur lidhet me [[oksigjeni]]n merr ngjyrë të kuqe, kjo është arsyeja që [[gjaku]] i njeriut të ketë këtë ngjyrë, të përafërt me ngjyrën e [[ndryshku]]t (tek hekuri në natyrë). Hekuri është metali me i përdorshëm ne industri. Ne furrnalta ai përpunohet dhe shndërrohet ne materiale te ndryshme. Hekuri mund te kthehet ne [[Çeliku (material)|çelik]] kështu qe i përmirëson vetitë e tij.
 
Përfitimi dhe përpunimi i xeherorit të hekurit është bërë që në vitin 3000 p.e. sonë, në Misir (Egjipti i sotshëm).
 
== Komponimet kimike ==
Hekuri në natyrë nuk mund të gjendet në gjendje kimike të pastër. Komponimet e hekurit që hasen në natyrë janë xehet apo mineralet të cilat janë okside, karbonate dhe sulfare te hekurit. Xehet më të rëndësishme janë hematiti Fe2O3, magnetiti Fe3O4, sideriti FeCO3, dhe piriti FeS2. Përdoret për shkatërrimin e dëmtueseve te bimëve, ne mjekësi, ne industrinë tekstile.
Anonymous user