Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjuha e vjetër sllave"

ska përmbledhje të redaktimeve
v (Punëtoria zhvendosi faqen Kisha e vjetër sllave tek Gjua e vjetër sllave)
{{përkthim i përafërt}}
[[File:ZographensisColour.jpg|right|180px]]
'' 'KishaGjuha e vjetër Sllavesllave' '' (словѣньскыи ѭзыкъ, '' slověnĭskiji jązykŭ ''), është gjuhaie vjetër [[gjuhët sllave | sllavsllave]] shkrim. KishënGjuha e vjetër Sllave daton në gjysmën e dytë të [[shekullinshek. e 9]]IX dhe është ie bazuar në sllavgjuhën e Jugut ([[bullgar|bullgare]] edhe ose [[maqedonase (sllave)Gjuha sllavomaqedone|gjuhën Maqedonimaqedonase]]), [[dialekt|dialekti]] ngai [[ Selanik (Qyteti) Selaniku| Selanikut]]. KishaKjo sllavegjuhë Vjetër,fillimisht dy [[alfabeti]] nuk janëka përdorur: atëalfabetin sidomosgllagolitik për këtëhartuar gjuhë (nga Cirili[[Kirili dhe Metodi) projektuar [[alfabetin glagolitik]] dhenërsa e alfabetitvonë greknxënsëit e rrjedhintyre ngahartuan [[nëedhe fillim të alfabetitalfabetin cirilik | (i vjetër) cirilik]].
 
Gjuha e vjetër sllave është i lidhur ngushtë me punën misionare të dy vëllezërve nga Selaniku [[Kirili dhe Metodi]] dhe pasuesëve të tyre.
Kishën e vjetër Sllave është i lidhur ngushtë me punën misionare e vëllezërve që vijnë nga Selaniku [[Qirilit të Selanik | Cyril]] dhe [[Metod]] dhe studentët e tyre. Për misionin e tyre në [[Madhe Moravian Perandorisë]] ([[863]]), ata përkthyer përfshijnë [[Bible (krishterimin) | Bibla]] në sllavishten. Si Kisha sllave vlen vetëm për gjuhën e teksteve kanë të bëjnë me këtë punë misionit. Kopje të këtyre dokumenteve kanë mbijetuar në formën e një numri të kufizuar të dorëshkrimeve nga [[shekullit të 10 | 10]] dhe [[shekulli 11]].
 
KishaGjuha e vjetër sllave ka evoluarmbijetuar[[sllavishten kishtare]], një gjuhë eku cilaedhe sot e kësaj dite përdoret sot si [[liturgjia | liturgjikshërbesat liturgjike]] gjuhëndryshme sllave [[Kisha Ortodokse Lindore | KishaKishën OrthodhokseOrtodokse]]. Për<ref [gjuhësiname="lpd">{{citation|last=Wells|first=John [historike]]C.|year=2008|title=Longman KishënPronunciation eDictionary|edition=3rd|publisher=Longman|isbn=9781405881180}}</ref> vjetër<ref>Daniel SllaveJones:English ështëPronouncing iDictionary, rëndësishëmCambridge, sepseCambridge arsyejaUniversity ePress, moshës1917, 2003, tijISBN i3-12-539683-2</ref> afrohet<ref>Carl Waldman, pranëCatherine [[Proto-sllave]],Mason. paraardhësiEncyclopedia iof përbashkëtEuropean iPeoples: Facts gjithaon gjuhëtFile sllavelibrary of world history. Infobase Publishing, 2006. p. 752. ISBN 9781438129181
... There is disagreement as to whether Cyril and his brother Methodius were Greek or Slavic, but they knew the Slavic dialect spoken in Macedonia...</ref> <ref>Dmitrij Cizevskij. ''Comparative History of Slavic Literatures'', Vanderbilt University Press (2000) p. 27</ref> <ref>{{cite book|url=https://books.google.com/books?id=29BAeKHwvuoC&pg=PA43|title=Encyclopedia of the Languages of Europe|publisher=}}</ref>
 
== Shih edhe ==
* [[Kirili dhe Metodi]]
 
== Referenca ==
{{Reflist}}
 
[[Kategoria:Gjuhë]]