Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjuha e vjetër sllave"

ska përmbledhje të redaktimeve
v (Punëtoria zhvendosi faqen Gjua e vjetër sllave tek Gjuha e vjetër sllave)
{{përkthim i përafërt}}
[[File:ZographensisColour.jpg|right|180px]]
'' 'Gjuha e vjetër sllave' '' (словѣньскыи ѭзыкъ, '' slověnĭskiji jązykŭ ''), është gjuha më e vjetër [[gjuhët sllave | sllave]]. Gjuha e vjetër Sllavesllave daton në gjysmën e dytë të shek. IX dhe është e bazuar në gjuhën [[bullgar|bullgare]] dhe në [[Gjuha sllavomaqedone|gjuhën maqedonase]], [[dialekt|dialekti]] i [[Selaniku| Selanikut]]. Kjo gjuhë fillimisht ka përdorur alfabetin gllagolitik të hartuar nga [[Kirili dhe Metodi]] nërsandërsa më vonë nxënsëitnxënësit e tyre hartuan edhe alfabetin cirilik.
 
Gjuha e vjetër sllave është ie lidhur ngushtë me punën misionare të dy vëllezërve nga Selaniku [[Kirili dhe Metodi]] dhe pasuesëve të tyre.
 
Gjuha e vjetër sllave ka mbijetuar në sllavishten kishtare, ku edhe sot e kësaj dite përdoret në [[liturgjia | shërbesat liturgjike]] në [[Kisha Ortodokse | Kishën Ortodokse]]. <ref name="lpd">{{citation|last=Wells|first=John C.|year=2008|title=Longman Pronunciation Dictionary|edition=3rd|publisher=Longman|isbn=9781405881180}}</ref> <ref>Daniel Jones:English Pronouncing Dictionary, Cambridge, Cambridge University Press, 1917, 2003, ISBN 3-12-539683-2</ref> <ref>Carl Waldman, Catherine Mason. Encyclopedia of European Peoples: Facts on File library of world history. Infobase Publishing, 2006. p. 752. ISBN 9781438129181