Dallime mes rishikimeve të "Liceu"

122 bytes added ,  4 vjet më parë
Emri ''Lyceon'' ishte përdorur nga [[Napoleon Bonaparte|Napoleoni]] në vitin 1802 për të emërtuar institucionin kryesor të arsimit të mesëm. Nga Franca emri është përhapur në shumë vende të botës të cilat ishin nën ndikimin e kulturës franceze.
 
Në Shqipëri institucioni i parë i tipit të liceut ishte [[Liceu Kombëtar i Korçës]]. Ky në fakt ishte një shkollë e mesme në qytetin e [[Korça|Korçës]], i cili e theksonte kulturën franceze dhe vlerat evropiane. Shkolla funksionoi plotësisht nga viti 1917 deri në vitin 1939. Shkolla vazhdoi aktivitetin e saj edhe pas Luftës së Dytë Botërore si Shkollë e Lartë "Raqi Qirinxhi".<ref name="Xoxi1997">{{harvnbcitation|last=Xoxi|first=Koli|pyear=1997|title=Liceu Kombëtar i Korçës (1917-1939)|publisher=Shtëpia Botuese "Lumo Skëndo"|language=Albanian|oclc=145500476}}</ref>
 
Institucionet arsimore të tipit të liceut vazhdojnë të ekzistojnë edhe në vende të tjera të botës si në: Indi, Filipine, Shri Lanka, Turqia, Uzbekistani, Taxhikistani, Bellarusia, Republika Ceke, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Itali, Lithuania, Malta, Holanda, Polonia, Portugalia, Rumania, Rusia, Serbia, Shtetet e Bashkuara, Kili