Ndryshimi mes inspektimeve të "Orkestra simfonike"

ska përmbledhje të redaktimeve
v (Fix)
'''Orkestra simfonike''' është orkestër e përbërë prej 80-100 instrumentistëve, të ndarë në katër seksione kryesore: harkorët, frymorët e drunjtë, frymorët e tunxhit dhe perkusionet. [[Repertori]] i këtij formacioni orkestral është i larmishëm dhe përpos ekzekutimit të veprave të formacionit më të vogël se ai standard ekzekutohen edhe vepra për formacion edhe më të madh si për solistë e orkestër (koncerte) dhe vepra vokalo instrumentale, me ç’rast këtij formacioni i bashkëngjiten edhe kori dhe solistët vokal (kantata, oratoriumi etj.). Bashkëveprimi i këtij formacioni mundësohet me anë të [[dirigjenti]]t i cili ka detyrën e koordinimit të tërësishëm të të gjithë instrumentistëve dhe solistëve.
<ref name=KK200602L62>LIGJIN PËR FILARMONINË,OPERËN DHE BALETIN E KOSOVËS [http://www.assembly-kosova.org/common/docs/ligjet/2006_02-L59_al.pdf Në amëzën assembly-kosova.org]</ref>
Me instrumentet muzikore solo dhe në grup.Nga bashkimi i disa instrumenteve të njëjta ose të ndryshme krijohen formacione të larmishme muzikore.Formacioni instrumental i përbërë nga të gjitha instrumentet ,me të cilat jemi njohur deri tani,quhet orkestër.
 
Orkestra e parë është formuar rreth viteve 1600,kur në oborret mbretërore muzikantët dhe kompozitorët krijonin muzikë kryesish për instrumentet e harqeve.Në vitet që pasuan,këto formacione muzikore dhe pjesët e kompozuara u pasuruan edhe me instrumente të tjera,si:instrumentet me goditje,me frymë dhe ato të perkusionit,duke formuar kështu orkestrën simfonike bashkëkohore.
{{muz-cung}}
Orkestra simfonike bashkëkohore përbëhet nga të gjitha instrumentet ,ku numrin më të madh e ka familja e harqeve(rreth 60instrumente,32 prej të cilave janë violina).
==Burimi i të dhënave==
<small><references /></small>
 
[[Kategoria:Muzikë]]
 
[[ca:Orquestra simfònica]]
Anonymous user