Ndryshimi mes inspektimeve të "Nafta"

1 byte removed ,  3 vjet më parë
(U kthye versioni 1608407 i bërë nga 217.73.142.8 (diskutimet))
Rëndësia e Naftës dhe derivateve të saja përpos vlerës shoqërore ka edhe vlerë strategjike. Pas krizës së naftës të shkaktuar nga konflikti i Ligës arabe ne vendet e tjera në vitet 70-80 shumë shtete të botës kanë nxjerr ligje që parashikojnë rezervat shtetërore të naftës. Me këto ligje rregullohet veprimi me rezervat strategjike dhe emergjente të naftës. Në Kosovë për kriza të ndryshme janë përcaktuar ''Rezervat strategjike të derivateve të naftës'' sasi e derivateve të naftës të krijuara, të vendosura dhe të ruajtura në vende të caktuara, të cilat përdoren dhe shfrytëzohen për furnizim për nevoja dhe në rrethana të veçanta të parashikuara me ligj si dhe Rezervat emergjente të derivateve të naftës sasi e derivateve të naftës të dedikuara për përdorim në raste të fatkeqësive të mëdha natyrore, shoqërore dhe katastrofave teknikoteknologjike <ref name=GZIPVQ03>[[Gazeta Zyrtare e Institucioneve të Përkohshme të Vetëqeverisjes në Kosovë|Gazeta Zyrtare IPVQ]] [http://www.ks-gov.net/gazetazyrtare/document/shqip/shqip_03.pdf Viti I Nr. 3/ 1 gusht 2006]</ref>.
 
Nafta u formua nga bimët dhe kafshët të cilat para miliona vjetësh kanë jetuar në ujëra e deteve, të liqeneve dhe oqeaneve. Lëndët organike të ktryre mbetjeve, nën veprimin e temperaturës dhe shtypje së lartë, paparaninë e okisigjenti, e nën veprimin e mikroorganizmave. Ajo mundë të mos gjendej aty ku është formuar sepse gjatë lëvizjes së tokës,bashkë magazine natyror u grumbulluan dhe në rezervare nëntokësore të mbuluara me nënshtresa, shkëmninjëshshkëmbinjësh, të parpaëshkueshëmpapërshkueshëm.
 
=== Përbërja e naftës ===
 
=== Përpunimi I naftës ===
Nafta nxirret nga thesllsitëthellësite e ndryshme të tokës. Ajo del vetë në sipëfaqe të tokës, në formë curili, nëse është nën shtypje të gazeve. Mirpo presioni i gazeve shpeshë here nuk është i mjaftueshëm, prandaj duhet ushtruar presion artificial nga jashtë.
 
Nafta kalonë nëpër tri faza :
Anonymous user