Ndryshimi mes inspektimeve të "Informatika"

9 bytes added ,  3 vjet më parë
U kthye versioni 1735540 i bërë nga 46.99.58.184 (diskutimet)
(U kthye versioni 1735541 i bërë nga 46.99.58.184 (diskutimet))
(U kthye versioni 1735540 i bërë nga 46.99.58.184 (diskutimet))
'''Informatika''' është [[shkenca]] që studion strukturën, metodikat, algoritmet, mekanizmat e përpunimit të informacionit.<ref>http://www.cs.bu.edu/AboutCS/WhatIsCS.pdf</ref>
 
Termi '''mutinformatikë''' është bashkimi i dy fjalëve të gjuhës franceze “informatique”, ''informacion'' (ose ''të dhëna'', ''informata'') dhe ''automatique'' (''automatik'') dhe u përdor për herë të parë në vitin [[1962]] nga [[Philippe Dreyfus]] për të treguar përpunimin automatik aritmetik të informacionit. Ka shumë përkufizime të ndryshme se çfarë përfshihet brenda termit informatikë.
 
"Informatika është shkencë që merret me përpunimin automatik të informacioneve, ku me përpunim nënkuptohet: pranimi i informacioneve nga pajisjet hyrëse dhe shndërrimi i tyre në sinjale; përçimi i tyre nëpër linja për komunikim brenda kompjuterit me teknika të ndryshme; vendosja në kujtesën kompjuterike; përpunimi nga njësia qendrore njehsuese ([[procesori]]) me ndihmën e [[Programi kompjuterik|programit kompjuterik]] të përshtatshëm dhe në fund, shndërrimi i sinjaleve në informacione të kuptueshme për shfrytëzuesin, nga pajisjet dalëse".<ref>[[Fjalor enciklopedik nga teknologjia e informacionit]], [[Ali Mehmeti]], Prishtinë 2006</ref>.