Ndryshimi mes inspektimeve të "Meka"

201 bytes removed ,  3 vjet më parë
Fixed grammar
v
(Fixed grammar)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim nga aplikacioni për celular
|Shënim =
|Website = www.holymakkah.gov.sa}}
'''Meka''' (مَكَّة المكرمة '''Meqe-i Myqereme''') është qytetinje qytet i njohur dhe më i rëndësishëmne Arabi-Saudite[[Islam]]. Këtu, sipas kuranit lindi [[Muhammedi]] a.s dhe këtu gjindet faltorja e parë në historinë e njerëzimit dhenje e përkushtuar All-llahut"Perendisë" dhe quhet [[Ka'ba]] (në gjuhën tonë shqiptohet [[Qabja]] - trajta e pashquar: Qabe). Themelet e kësaj faltorje i vëndosi Profeti [[Ademi]] dhe mëtej, të dërguarit e Zotit [[Ibrahimi]] dhe djali i tij [[Ismaili]].
Myslimanët e mbarë botës, gjatë kryrjes se ''namazitlutjes'' kthehen kah [[Qabja]], ku edhe gjendet nje xhami [[Xhamia]] e madhërueshme [[Xhamia e Shenjtë|Mesxhid-yl Haram]].
 
Të vizitohet Meka, është njëra nga pesë [[Shtyllat e Islamit]] dhe detyrë për të gjithë myslimanët që kanë mundësi ta plotësojnë [[Haxh]]-in.
 
Meka shtrihet në perendim të [[Arabisë Saudite]], tetëdhjetë km larg nga [[Deti i Kuq]].
 
Meka apo Mekës (i quajtur Mekë në tekstet e vjetra (zyrtarisht: ''el Meke-Mukarramah''; arabisht: مكة المكرمة) është një qytet në Arabinë Saudite. Ajo ka një popullsi prej 1.294.167 (2004 regjistrimit). Qytetit ndodhet 73 kilometra në brendësi nga Jeddah , në luginën e ngushtë me rërë të Ibrahimit, 277 metra mbi nivelin e detit. Ai ndodhet 81 kilometra larg Detit të Kuq.
Meka është qyteti shenjtë në botën islame. Çdo vit, miliona myslimanëve të marrë një pelegrinazh në Meke. Kjo është quajtur Haxh, ku ata ndjekin, sipas kuranit, në gjurmët e Muhamedit. Taraweeh dhe Xhamia el-Haram, xhamia e "shenjtë"Islamislam është vendosur këtu. Meka është e mbyllurkunderta e Vatikanit ku te gjithve ju lejohet vizita at liri nuk e përgezojnë jo-muslimanët me përjashtim të disa gazetarëve të raportimit në haxh.
 
[[Skeda:The Holy Kabbah in Makkah.jpg|thumb|300px|Meka vendi i shenjte i Myslimaneve]]
Anonymous user