Ndryshimi mes inspektimeve të "Ademi"

194 bytes removed ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim nga aplikacioni për celular
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim nga aplikacioni për celular
[[Skeda:Adem (Adam)1.png|parapamje|Kaligrafi e emrit të Ademit, e pasuar nga ''paqja qoftë mbi te''.]]
'''Ademi''' ([[Arabishtja|arabisht]]: آدم‎, ''ʾĀdam Ibn-al iPari''‎) besohet tek myslimanet të jetë [[njeriu]] dhe [[Të dërguarit në Islam|profeti]] i parë në [[Toka|Tokë]], sipas [[Islami|fesë islame]].<ref>{{cite book|url=https://books.google.com/books?id=w-vyFztUEjAC&printsec=frontcover&source=gbs_atb&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false|title=Know your Islam|last=Lalljee|first=compiled by Yousuf N.|publisher=Taknike Tarsile Quran|year=1981|isbn=978-0-940368-02-6|edition=3rd|location=New York|page=71}}</ref> [[Myslimanët]] besojnë se Ademi ishte myslimani i parë, sepse [[kurani]] thotë se të gjithë [[Të dërguarit në Islam|profetët]] kanë predikuar të njëjtin besim të [[islami|nënshtrimit ndaj Zotit]].<ref>''Concise Encyclopedia of Islam'', C. Glasse, ''Adam''</ref>
{{Për përmirësim}}{{Dyshim}}
Të gjithë lavdet dhe falënderimet ia dedikojmë [[Zoti]]t të gjithësisë, paqja dhe përshëndetjet më të sinqerta ia dedikojmë profetit [[Muhammedi|Muhammed]] a.s dhe të gjithë atyre që ndjekin rrugën e tij gjer në Ditën e Shpërblimit.
Në [[Kuran]], [[Zoti]] ka përmendur [[historia|histori]] të shumta rreth [[profetëve]]dhe të dërguarve të Tij. Disa prej këtyre historive i gjejmë të detajuara, ndërkohë që disa syresh na paraqiten të përmbledhura.
[[Profetët]] e përmendur në [[Kuran]] janë [[njëzet]] e [[5|pesë]]. Disa nga këta profetë përmenden në ajetin:
"Ky është argumenti Ynë, të cilin Ne ia dhamë Ibrahimit kundër popullit të tij. Ne ngremë kë të duam në shkallë të lartë. Vërtet, Zoti yt është i Urtë e i Gjithëdijshëm. Ne i dhuruam atij [[Isakun]] dhe [[Jakubin]]. Që të dy këta i udhëzuam në rrugë të drejtë, ashtu siç patëm udhëzuar më parë [[Nuhun]]. Ndër pasardhësit e tij Ne udhëzuam [[Davudin]],[[Sulejmanin]], [[Ejubin]], [[Jusufin]], [[Musain]] dhe [[Harunin]]. Kështu i shpërblejmë punëmirët. Ne udhëzuam edhe [[Zekerijan]], [[Jahjain]], [[Isain]], [[Iljazin]] - të gjithë këta kanë qenë nga njerëzit e mirë. Po ashtu, udhëzuam edhe [[Ismailin]], [[Eljesain]], [[Junusin]] dhe [[Lutin]] - secilin prej tyre e ngritëm mbi të gjithë njerëzit." Fazlijen(En'am, 83-86)
Istrefin, Ragipin, Rrahimin, Hjarizin, Mahmutin, Muhabijen, Imerin, Hasanin, Shaupin, Ganin, Hakifin, Kadrijen, Ismetin, Murselin, Ismailin, Sahitin, Hashimin, Rexhepin,[[Sulejmanin]], [[Ejubin]], [[Jusufin]], [[Musain]] dhe [[Harunin]]. Kështu i shpërblejmë punëmirët. Ne udhëzuam edhe [[Zekerijan]], [[Jahjain]], [[Isain]], [[Iljazin]] - të gjithë këta kanë qenë nga njerëzit e mirë. Po ashtu, udhëzuam edhe [[Ismailin]], [[Eljesain]], [[Junusin]] dhe [[Lutin]] - secilin prej tyre e ngritëm mbi të gjithë njerëzit." (En'am, 83-86)
Mbi shkakun përse historitë e [[profetëve]] janë trajtuar imtësisht në [[Kuran]], [[Zoti]] thotë:"Ne po t’i tregojmë ty disa nga historitë e të dërguarve, për të ta forcuar zemrën. Në këtë sure të ka ardhur ty e vërteta. Ajo është këshillë dhe kujtesë për besimtarët." (Hud, 120)
Pra, ato janë për të forcuar zemrën e [[Profetit]] a.s dhe për t'i dhënë atij kurajë. Ato ishin identifikuese të së vërtetës mbi të cilën njerëzit ishin në dilemë, si dhe për të korrigjuar shumë koncepte dhe parime të lëna pas dore me kalimin e viteve dhe shekujve. Historitë e profetëve përmbajnë edhe shumë këshilla dhe porosi për besimtarët.
Anonymous user