Ndryshimi mes inspektimeve të "Kirenea, Libi"

1.156 bytes added ,  3 vjet më parë
Etiketa: përpunim burimi 2017
 
=== Periudha romake ===
Banorët e Kireneas në kohën e Sullit (rreth vitit 85 pas Krishtit) u ndanë në katër klasa: qytetarë, fermerë, banorë të huaj, dhe një popullsi pakicë e hebrenjve. Udhëheqësi i qytetit, Ptolemeu Apioni, ua dorëzoi romakëve, por mbajti vetëqeverisjen. Në vitin 74 pes Kirenea u krijua një provincë romake; por, ndërkohë që nën Ptolemeun banorët hebrenj kishin gëzuar të drejta të barabarta, ata thuhet se u shtypën gjithnjë e më shumë nga popullata tani autonome dhe shumë më e madhe greke. Tensionet arritën kulmin gjatë një kryengritjeje të hebrenjve nga Kirenea nën Vespasian (73 pes, Lufta e Parë romako-hebreje) dhe veçanërisht [[Trajan]] (117 es, Lufta e Kitos). Kjo revoltë u hodh poshtë nga Marcius Turbo, por jo para se një numër i madh civilësh të ishin masakruar brutalisht nga rebelët hebrenj. <ref>[[Cassius Dio]], lxviii. 32</ref> Sipas Eusebit të Cezaresë, rebelimi hebraik e la Libinë kaq të shpopulluar, në atë masë saqë disa vjet më vonë koloni të reja duhej të themeloheshin atje nga perandori Hadrian vetëm për të ruajtur qëndrueshmërinë e vazhdueshme të marrëveshjes.
 
=== Krishterimi ===