Ndryshimi mes inspektimeve të "Kirenea, Libi"

776 bytes added ,  3 vjet më parë
 
=== Krishterimi ===
Krishtërimi është menduar që nga fillimi që të ketë pasur lidhje me Kirenean. Të tre ungjillet sinoptike përmendin një Simon të Kireneas si të detyruar të ndihmojnë të mbajnë kryqin e Jezusit. Në Veprat e Apostujve përmenden njerëzit nga Kirenea që ndodhen në Jeruzalem në ditën e Rrëshajëve.<ref>[http://www.esvbible.org/Acts+2:10 Acts 2:10]</ref> Sipas traditës së Kishës Ortodokse Koptike, themeluesi i saj, Shën Marku ishte një vendas i Kireneas dhe përcaktoi peshkopin e parë të Kireneas. Martirologjia romake<ref>''Martyrologium Romanum (Typographia Vaticana 2001 ISBN 978-88-209-7210-3)</ref> përmend nën 4 Korrik një traditë që në persekutimin e Dioklecianit një peshkop Theodorus i Kireneas u fshikullua dhe u pre gjuha e tij.
 
=== Rënia ===