Ndryshimi mes inspektimeve të "Parajsa"

12 bytes added ,  3 vjet më parë
Në disa vende kam ndryshuar fjalën Parajsë në Parriz meqë në përkthimin e tij të Komedisë Hyjnore (Pashko Gjeçi) përdor termin Parriz.
v (rregullim i sintaksës duke përdorur AWB)
(Në disa vende kam ndryshuar fjalën Parajsë në Parriz meqë në përkthimin e tij të Komedisë Hyjnore (Pashko Gjeçi) përdor termin Parriz.)
Në tekstet fetare zakonisht lidhet me jetën e amshuar të lumtur të të vdekurve që shijojnë shikimin dhe praninë e fytyrës së [[Zoti]]t.
 
Burime si [[Ksenofoni]] e përdornin këtë emërtim për të treguar kopshtin e famshëm "parajsëparriz". Tre prejardhjet kryesore të emërtimit perëndimor (hebraisht ''pardès'', persisht ''pairidaēza'' dhe greqisht ''paràdhisos''), përmbajnë idenë themelore të një parku ose kopshti.
 
Sot emërtimi "parajsëparriz" nënkupton "qiellin" ose vendin e fundit e të lumtur, dhe rrjedh nga domethënia e fjalës greke ''paràdhisos'' të përdorur në [[Bibla|Bibël]] për të treguar [[Kopshti i Edenit|kopshtin e edenit]].
 
== ParajsaParrizi në [[Bibla|Bibël]]: [[Edeni]] dhe [[Jeruzalemi i Ri]] ==
[[Skeda:Adam_and_Eve_expelled_from_Paradise.png|thumb|200px|Adami dhe Eva dëbohen nga parajsa]]
Siguria e jetës së amshuar e të lumtur shfaqet vetëm kah fundi i [[Besëlidhja e Vjetër|Besëlidhjes së Vjetër]]. Më parë mendohej që të vdekurit zbritnin në "mbretërinë e të vdekurve" ose ''sheol'', "vendi i hijeve", pa kënaqësi.
[[Jezusi]] e ka paraqitur shumë qartë këtë mësim në krahasime të ndryshme e fjalime:
* Në [[Gjykimi botëror|gjykimin botëror]] (Mateu 25,31-46)
* Tek "vjedhësi i mirë" (shprehje e përkthyer më mirë si "keqbërësi i penduar" në kryq) Jezusi i premton parajsënparrizin duke përdorur këto fjalë: ''Me të vërtetë po të them, sot do të jesh me mua në parriz'' ([[Luka 23,39-43]]).
[[Skeda:Michelangelo - Fresco of the Last Judgement.jpg|thumb|left|250px|Dita e gjykimit, nga [[Mikelangjelo]].]]
Emërtimi shfaqet edhe tek [[2Kor 12,4]]. [[Shën Pali|Apostoli Pal]] pohon ''të ketë qënë i rrëmbyer në parajsëparriz e të ketë dëgjuar fjalë të pathënëshme që nuk i lejohet askujt të thuhen''.
 
[[Zbulesa 2,7]] e përdor fjalën në lidhje me [[Edeni]]n që e quan ''ParajsëParriz''. ''Fitimtarit do t´i jap për të ngrënë nga pema e jetës, që është në parajsënparrizin e Perëndisë''.
 
* '''Edeni''' - vendi i parë i banuar nga njerëzit. I shtrirë në Lindje. ([[Ngjarjet 2:8]]). Njerëzit që banonin në Eden ishin të pavdekshëm dhe të përkryer. Në këtë shikim ParajsaParrizi është ei ngjashmengjashëm me Amshimin e Artë. Të shtyrë në tundim nga gjarpëri, ata hëngrën nga fruti i '''[[Pema e dijes|pemës së dijes]]''', si përfundim ata u dënuan me vdekje dhe vuajtje. Zoti e mbylli parajsënparrizin për njerëzit, duke vënë një [[engjëlli]] kerubim me një shpatë të flaktë në hyrjen e saj (Ngjarjet 3:24).
* '''Jeruzalemi i Ri''' - banesa e të drejteve të ribashkuar me Perëndinë pas Fundit të Botës. [[Gjoni]] e përshkruan atë në pamjen e një katërkëndëshi të madh (''<<gjatësia e gjerësia dhe lartësia e tij janë të njëjta>>'' Zbulesa 21:16), që ngrihej në qiell. Gjerësia e brinjës së katërkëndëshit është 300&nbsp;km (12000 stade). Trashësia e mbulesës 72 metra (144 kubite). Katërkëndëshi do të ketë 12 porta, nga 3 porta nga çdo anë. Brenda katërkëndëshit do të ketë rrugë, dhe nga froni rrjedh '''[[uji i gjallë]]''', që ushqen '''[[Pema e jetës|pemën e jetës]]'''.
 
* '''Jeruzalemi i Ri''' - banesa e të drejteve të ribashkuar me Perëndinë pas Fundit të Botës. [[Gjoni]] e përshkruan atë në pamjen e një katërkëndëshi të madh (''<<gjatësia e gjerësia dhe lartësia e tij janë të njëjta>>'' Zbulesa 21:16), që ngrihej në qiell. Gjerësia e brinjës së katërkëndëshit është 300&nbsp;km300km (12000 stade). Trashësia e mbulesës 72 metra (144 kubite). Katërkëndëshi do të ketë 12 porta, nga 3 porta nga çdo anë. Brenda katërkëndëshit do të ketë rrugë, dhe nga froni rrjedh '''[[uji i gjallë]]''', që ushqen '''[[Pema e jetës|pemën e jetës]]'''.
== Përfytyrimi i parajsës nga [[Dante Alighieri|Dantja]] ==
 
== Përfytyrimi i parajsësparrizit nga [[Dante Alighieri|Dantja]] ==
[[Skeda:Paradiso Canto 31.jpg|thumb|right|250x|[[Gustav Dor]]: Dantja dhe Beatriçja në rrethin e fundit të parajsës]]
* Qielli i parë ([[Hëna]]) - banorë me detyrë ruajtëse
* Qielli i dhjetë ([[Empirizmi|Empirikët]]) - Lumi i Dritës dhe Trëndafili i Zjarrtë - banorë hyjnorë (Perëndia, Zoja, Moisiu, etj.) .
 
== ParajsaParrizi në Islam ==
{{Kryesor|Xheneti}}
* [[Feja Islame|Islami]] parajsënparrizin ''(të njohur si [[xheneti|xhenet]]), vetitë, jetën dhe të mirat në të i përshkruan duke u bazuar në argumentet [[Kur'ani|Kur'anore]] si dhe dëshmitë e [[Muhammedi]]t, të dërguarit të fundit në Islam.
 
ParajsaParrizi sipas argumenteve islame është një vend ku rrjedhin lumenj e rriten të gjitha bimët e mundëshme (Kurani [[Suretu El Bejjine|98:8]]). Në veçanti përmenden katër lumenj: uji, qumështi, vera dhe mjalti (Kurani [[Suretu Muhammed|47:15]]).
 
Vetitë e mrekullueshme të parajsësparrizit në Islam janë prania e [[hyrijeHyrije|hyrijeve]]ve - vashave syzeza të bukura të virgjëra e të paprekura nga [[xhini|xhinët]] apo njerëzit (Kurani 55:55-76).
 
Njerëzve të drejtë që do të jenë banorë të parajsësparrizit u shërbejnë djelmosha të veshur në të gjelbërt me zbukurime të argjendëta (Kurani [[Suretu El Insan|76:19-21]]; [[Suretu El Vakia|56:17]]).
 
Sipas argumenteve Islame parajsaparrizi është një vend i ndarë ku njerëzit do të ndahen sipas përkushtimit dhe devotshmërisë në nivele të ndryshme të parajsësparrizit.
== ParajsaParrizi në judaizëm ==
 
==ParajsaParrizi sipas Dëshmitarëve të Jehovait==
== Parajsa në judaizëm ==
Parrizi (Parajsa)
 
==Parajsa sipas Dëshmitarëve të Jehovait==
Parajsa
 
Përkufizimi: Përkthyesit e versionit grek të ''Septuagintës'' me të drejtë përdorën termin «parajsë» (''parádeisos'') kur ishte fjala për kopshtin e Edenit, pasi, me sa duket, ai ishte një park i rrethuar. Fragmente të tjera biblike, që flasin për parajsën dhe që ndodhen pas tregimit të Zanafillës, i referohen (1) kopshtit të Edenit, (2) tokës si një të tërë, kur të bëhet në të ardhmen si Edeni, (3) begatisë frymore mes shërbëtorëve të Perëndisë në tokë, ose (4) masave që janë marrë në qiell e që të sjellin ndër mend kushtet e Edenit.
 
== Parajsa sipas mormonëve ==
 
== Shiko edhe ==
* [[Ferri]]
* [[Valhalla]]
* [[Utopia]]
 
== Lidhje të jashtme ==
* {{en}} [http://www.etymonline.com/index.php?search=paradise&searchmode=none ''Etimologjia në linjë'']
* {{en}} [http://www.balashon.com/2007/12/pardes-and-paradise.html ''Balashon: Diktuesi i gjuhëd hebraike.'']
* {{sq}} [http://wol.jw.org/sq/wol/d/r41/lp-al/1101989252''BIBLIOTEKA ONLINE:'']
[[Kategoria:Feja]]
 
[[Kategoria:Feja]]
 
Anonymous user