Dallime mes rishikimeve të "Ligji i ruajtjes së masës"

U kthye versioni 1738848 i bërë nga 185.67.177.2 (diskutimet)
No edit summary
(U kthye versioni 1738848 i bërë nga 185.67.177.2 (diskutimet))
Sasia e përgjithshme e lendës ne një sistem të mbyllur qëndron konstante.
Ne të vërtetë ky është një ligj fenomenologjik dhe është i vlefshem (jo gjithmonë) për kiminë. Në fizikën atomike dhe ate bërthamore ky ligj nuk vlen me dhe zevendesohet me ligjin e ruajtejes së energjisë.
Një shembull përdorimi i këtij ligji është reaksioni i meposhtem i cili duhet barazuar, që ka si protagonistë elementët natrium (Na) dhe ujin, i cili përbeher nga [[Hidrogjeni]] (H) dhe [[oksigjeni]] (O) :kari koqja pidhi nana jote
 
Termi barazim tregon që molet e reaktantëve duhet të korrespondojnë me ato të produktëve ; në këtë rast vihet re shumë mirë që reaksioni nuk është i barazuar, sepse ndodhen 2 atome H nga ana e rekatantëve dhe 3 nga ana e produktëve. Ky mosbarazim mund të korigjohet nëpërmjet shtimit te 2 moleve ujë nga ana e reaktantëve dhe i venë një 2 përpara grupi [[hidroksil]] OH<sup>-</sup> ([[jon]] negativ) :