Ndryshimi mes inspektimeve të "Homeri"

35 bytes added ,  3 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
'''Homeri''' ([[Greqishtja|greqisht]]: Óμηρος - 'Ómeros'') ishte poet epik legjendar i Greqisë së lashtë. Për qënien dhe veprimtarinë e tij letrare, kritikët modernë kanë mendime të ndryshme qe kanë të bëjnë me dy poema te mrekullueshme të nivelit botëror: [[Iliada]] dhe [[Odisea]].''
 
Homeri mendohet se ka jetuar rreth shek. IX pr. K. PerPër datendatën dhe vendlindjen ka mendime te ndryshme; shkenca ka pranuar si me te mundshme SmirnenSmirnën, qytet kolonial grek ne AzineAzinë e VogelVogël (Izmiri i sotemsotëm në Turqi). Homeri ka jetuar shumeshumë kohekohë me vonevonë nga koha kur ka ndodhur Lufta e TrojesTrojës dhe nga kthimi i grekevegrekëve ne atdhe. Kjo do te thotethotë se poeti ka ditur ta shfrytezojeshfrytezojë mrekullisht burimin e pasur te letersiseletersisë gojore me kengekëngë e himne te ndryshme kushtuar hyjnive, heronjve dhe bemavebëmave te tyre, te cilat kendoheshinkëndoheshin ne ateatë kohekohë nga rapsoderapsodë te ndryshemndryshëm.
 
Është vërtetuar arkeologjikisht se poemat e tij përkundër fantazisë poetike, pasqyrojnë ngjarje të vërteta historike që kanë ndodhur shumë më parë se të krijoheshin poemat. Këto ngjarje kanë ndodhur në shekujt XIII - XII p.e.s. Të dhënat që rrjedhin nga poemat e Homerit kanë shërbyer dhe shërbejnë si burime historike për njohjen e historisë së Greqisë antike. Gjithashtu vlen per t'u theksuar se mbi figurën e Homerit janë hedhur shumë hije dyshimi te cilat vënë në dyshim vetë ekzistencén e tij. Por ajo qe bie më shumë në sy është diferenca artistike ndërmjet dy veprave. Përderisa ''Iliada'' është shkruar në një stil epik, ''Odisea'' paraqitet me stil lirik. Madje nga studiues të shumtë është hedhur ideja se ndoshta këto dy vepra nuk janë shkruar nga i njëjti autor. Homeri ka qene i verber. Tek Iliada, Homeri mban qendrim asnjanes, ai nuk mban anen e asnjerit prej heronjve, vecse shpreh hapur simpatine ndaj virtyteve te personazheve te veta. Ne kete poeme, Homeri eshte autori dhe njekohesisht rrefyesi i kesaj kryevepre klasike.