Ndryshimi mes inspektimeve të "Princeshë Ana Sofie e Danimarkës"

ska përmbledhje të redaktimeve
Ana Sofie ka lindur në Flensburg, fëmija i dytë dhe vajza e parë e Frederikut nga Danimarka dhe bashkëshortja e tij Sophie Amalie nga Brunswick-Lüneburg. Ajo kishte një vëlla më të madh, të krishterë. Gjyshi i saj, mbreti Christian IV, vdiq kur ishte gjashtë muajshe, dhe pas shumë muajsh diskutimi, këshilli mbretëror i Rigsraadet dhe Estates zgjodhën mbret babain e saj. Ai u kurorëzua Frederik i III më 23 nëntor 1648. Prindërit e saj kishin gjashtë fëmijë, dy prej të cilëve vdiqën në fillimet e fëmijërisë. Vëllezërit e saj të mbijetuar ishin Frederica Amalia, Wilhelmina Ernestine, George, dhe Ulrika Eleonora.
 
Anna Sophie mori një arsimim të shkëlqyeshëm. Përveç gjuhës daneze së saj amtare, ajo e njihte gjermanishten, latinishten, frëngjishten, spanjishten dhe italishten. Ajo përshkruhet fizikisht si të ketë vetullat e trasha të errët dhe hundën e gjatë. Gjatë fëmijërisë së saj, ajo dhe motrat e saj u rritën nën mbikëqyrjen e guvernatores mbretërore Helena von Westphalen. [1] Në vitin 1663, asaj iu dha gjykata e saj nën Enevold Parsberg.<ref>Dansk biografisk Lexikon / I. Bind. Aaberg - Beaumelle</ref> <ref>Dansk Biografisk Leksikon, 1933-44.</ref>
 
==Burime ==