Dallime mes rishikimeve të "Rrethi"

444 bytes removed ,  5 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
vNo edit summary
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Emoji
No edit summary
[[Skeda:Rrethi.png|thumb|Rrethi]]
'''Rrethi''' është një vijë e lakuar e mbyllur ku çdo pikë e kësaj vije ka largesë të barabartë nga një pikë që quhet qendra e rrethit. Largesa anxhel një pike në rreth me qendrën e tij quhet rreze, ndërsa segmenti që bashkon dy pika të një rrethi dhe që kalon nëpër qendër quhet diametër. Korda është segmenti që bashkon dy pika çfarëdo të një rrethi; korda më e gjatë është diametri.
Rrethi është një vijë e laa
 
kuar e mbyllur ku çdo pikë e kësaj vije ka largesë të barabartë nga një pikë që quhet qendra e rrethit sha je e tu foelen .
 
Largesa anxhel një pike në rreth me qendrën e tij quhet rreze, ndërsa segmenti që bashkon dy pika të një rrethi dhe që kalon nëpër qendër quhet diametër. Korda është segmenti që bashkon dy pika çfarëdo të një rrethi; korda më e gjatë është diametri.
 
=== Perimetri ===
:<math>P = 2\pi r = \pi d\,</math>
 
ku <math> \pi </math> është një numër i pafundëm joperiodik, por merret me afëRange rodeshshusbwbshzbsbsrsiafërsi 3.hahahhahaha1414.
 
=== Sipërfaqja ===
 
== Vetitë ==
* Nëse dy korda të një rrethayahahbahahirrethi janë të barabarta, atëherë ato janë njësoj të baraslarguara nga qendra e rrethit dhe anasjelltas.
* Dy korda të barabarta të një rrethi tendosin harqe të barabarta dhe anasjelltas.
* Diametri pingul me kordën e ndan kordën dhe harkun që ajo tendos në dy pjesë të barabarta.
* Këndi qendror është këndi që ka si kulm qendrën e rrethit dhe brinjët e tij janë rreze të rrethit. Masa e harkut që formon ky kënd është e barabartë me masën e këtij këndi.
* Këndi rrethor është këndi që e ka kulmin në një pikë të rrethit dhe brinjët e tij janë korda të rrethit. Masa e harkut që formon ky kënd është sa dyfishi i masës së këtij këndi.
*Tangjentja e rrethit quhet drejteza e cila e takon rrethin ne nje pikë.Pika ne te cilen tangjentja e takon rrethin quhet pika e takimit.
Tangjentja e rrethit eshte normale ne rrezen e cila bashkon qendren e rrethit me piken takuese.
*Segmenti prej pikes S jashte rrethit deri te pika takuese T e quajmë segment tangjent.
*King Buta
*''Lord Buta''
*'''But Mbreti 😜😎'''
 
[[Kategoria:Figura gjeometrike]]