Ndryshimi mes inspektimeve të "Traktati i Paqes së Parisit i 1946-ës"

'''Konferenca e Paqes ne Paris ''' 29 korrik - 15 tetor, 1946) rezultoi në Traktatet e Paqes të nënshkruar në Paris më 10 shkurt, 1947. Fuqitë fitimtare të kohës së luftës Aleatëve (kryesisht SHBA, BS, Britania e Madhe, Franca dhe Kanada) negociohet detajet e traktateve me Italinë, Rumaninë, Hungarinë, Bullgarinë, dhe Finlanda (shih ListenLista e vendeve të përfshira në Luftën e Dytë Botërore).
 
[[Skeda:KingParisPeace1946.jpg|thumb|right|Rt. Hon. W.L. Mackenzie King dhe kolege te Paris Peace Conference, Palais du Luxembourg. (L.-r.:) Norman Robertson, Rt. Hon. [[William Lyon Mackenzie King]], Hon. [[Brooke Claxton]], [[Arnold Heeney]]]]
 
Traktatet lejuar Italia, Rumania, Hungaria, Bullgaria dhe Finlanda të reassume përgjegjësive të tyre si shtete sovrane në çështjet ndërkombëtare dhe të kualifikohen për anëtarësim në [[Kombet e Bashkuara]].
Zgjidhja në traktatet e paqes përfshinte pagesën e [[dëmshpërblime lufte|dëmshpërblimeve te luftse]], përkushtimin për të [[Te drejtat e pakicave|Te ]]<nowiki/>drejtat epakicave dhe pershtatje territoriale.
 
Zgjidhje elaboruar në traktatet e paqes përfshinte pagesën e [[dëmshpërblime lufte]], përkushtimin për të [[Te drejtat e pakicave]] dhe përshtatje territoriale duke përfshirë fundin e [[italian Kolonial Perandorisë]] në Afrikë dhe ndryshime në italisht-jugosllave, hungareze, sllovake, rumune-hungareze, rumune-sovjetike, bullgare-rumanisht, frëngjisht-italisht dhe sovjetike-finlandez [[border|kufijve]].
 
Klauzolat politike përcaktohet se nënshkruese duhet të:''të marrin të gjitha masat e nevojshme për të siguruar që të gjithë personat nën () juridiksionin e saj, pa dallim për shkak të racës, gjinisë, gjuhës apo fesë, gëzimin e të drejtave të njeriut dhe të lirive themelore, duke përfshirë lirinë e shprehjes, e shtypit dhe botimit, e lutje fetare, e mendimit politik dhe e takimit publik.''
 
Nuk dënimet ishin të vizitohen në shtetas për shkak të kohës së luftës partiake për Aleatët. Çdo qeveria ndërmori për të parandaluar rishfaqjen e organizatave fashiste apo çfarëdo të tjerët,''qoftë politike, ushtarake ose gjysmë-ushtarake, qëllimi i të cilit është që të privojnë popullin e të drejtave të tyre demokratike''.
 
Veçanërisht në Finlandë, dëmshpërblime dhe diktuar rregullimin e kufirit ishin perceptuar si një padrejtësi e madhe dhe një tradhëti nga [[e vendeve Perëndimore |] Perëndimor] [[Power (ndërkombëtar)|Powers]], pas simpati Finlandë kishte marrë nga Perëndimi gjatë sovjetik-iniciuar [[Lufta e Dimrit]] e 1939-1940. Megjithatë, kjo simpati ka qene gerryer nga koncesionet e Finlandës për të nazistëve në Gjermani dhe përgjigje agresive e Finlandës për bombardimet ajrore sovjetike të 18 qyteteve finlandez më 25 qershor 1941, duke filluar nga [[Vazhdimi Luftës]], gjatë së cilës Finlandë ka mbajtur një rrip të gjerë të territorit të Bashkimit Sovjetik 1941-1944 zënë. Pranimet Bashkimi Sovjetik e territorit u bazuar në [[Moskë armëpushim]] nënshkruar në Moskë më 19 shtator, 1944 dhe rezultoi në një shtrirje të pranimet në [[Traktati i Paqes në Moskë (1940)]] që i dha fund Luftës së Dimrit.
 
== Reparacionet e luftes ==
Problemi  i [[war reparations|Reparacioneve te Luftes]]  tregoi se ishte nje nga problemet me te veshtire qe dalin nga kushtet ete pas-luftes. Bashkimi Sovjetik ishteSovietik, vendi me i demtuar prej luftes kerkoi shumat maksimale te demshperblimit prej vendeve humbese, pervec Bullgarise, qe ishtekonsiderohej shkaterruarvendi me rendei ngaafert lufta.nder to.                                 
 
Ne rastin e Rumanise dhe Hungarise shumat qe duheshin paguar qene te larta dhe te panegociueshme.
 
Finlanda ishte i vetmi vend i rreshtuar i cili i ka paguar plotesisht reparacionet. Rumania ne fund te fundit pagoi rreth 2 billion USD ne mallra dhe para. Vendi ishte nen bashkimin Sovjetik deri me 1958.
 
Reparacioent e Luftes me cmimet e vitit 1938  :
 
* USD 360,000,000 fromnga Italia [[Italy]]:
 
·        USD 125,000,000 per Jugosllavine
 
·        USD 105,000,000 per Greqine
 
·        USD 100,000,000 per Bashkimin Sovietik
 
·        USD 25,000,000 per Etiopine
 
·        USD 5,000,000 per Shqiperine
 
·      
 
  USD 300,000,000 nga Finlanda per Bashkimin Sovietik
 
·       
 
 USD 300,000,000 nga Hungaria
 
·        USD 200,000,000 per Bashkimin Sovietik
 
·        USD 100,000,000 per Cekosllovakine dhe Jugosllavine
 
·       
 
 USD 300,000,000 nga Rumania per Bashkimin Sovietik
 
·    
 
    USD 70,000,000 nga Bullgaria
 
·        USD 45,000,000 per Greqine
Finlanda ishte i vetmi vend i rreshtuar i cili i ka paguar plotesisht reparacionet. Rumania ne fund te fundit pagoi rreth 2 billion USD ne mallra dhe para. Vendi ishte nen bashkimin Sovjetik deri me 1958.
 
·        USD 25,000,000 per Jugosllovakine
Reparacioent e Luftes me cmimet e vitit 1938 :
* USD 360,000,000 from [[Italy]]:
** USD 125,000,000 to [[Socialist Federal Republic of Yugoslavia|jugosllavia]];
** USD 105,000,000 to [[Greece]];
** USD 100,000,000 to the [[Soviet Union]];
** USD 25,000,000 to [[Ethiopia]];
** USD 5,000,000 to [[Shiperia]].
* USD 300,000,000 from [[Finland]] to the [[Soviet Union]];
* USD 300,000,000 from [[Hungary]]:
** USD 200,000,000 to the [[Soviet Union]];
** USD 100,000,000 to [[Czechoslovakia]] and [[Socialist Federal Republic of Yugoslavia|Yugoslavia]].
* USD 300,000,000 from [[Romania]] to the [[Soviet Union]];
* USD 70,000,000 from [[Bulgaria]]:
** USD 45,000,000 to [[Greece]];
** USD 25,000,000 to [[Socialist Federal Republic of Yugoslavia|Yugoslavia]].
 
Renia e Bashkimit Sovietik nuk ka sjellur rishikime te demshperblimeve te Konferences edhe pse luftrat e ish-Jugoslllavise kane sjellur ndryshime te medha ne kufijte e ballkanit.
The collapse of the Soviet Union has not led to any formal revision of the Paris Peace Treaties, although the [[Yugoslav wars|wars of the former Yugoslavia]] have led to fundamental territorial changes in the [[Balkans]].
 
== Shih edhe ==
Anonymous user